Wat zijn aspecifieke lage-rugklachten?
Aspecifieke lage rugklachten, worden ook wel spit of ischias genoemd. Bij aspecifieke lage-rugklachten heeft u pijn in de lage rug zonder ernstige gevolgen. Soms straalt deze pijn uit in de billen en de bovenbenen. 95 procent van alle rugklachten zijn aspecifiek.
Indien er sprake is van uitstralende pijn of doofheid en tintelingen in de onderbenen en of voeten, dan spreken we juist van specifieke rugpijn. Het kan dan zijn dat u een hernia of stenose heeft.
Erg veel mensen hebben last van hun rug. In Nederland worden elk jaar maar liefst 1,6 miljoen mensen door de fysiotherapeut behandeld voor rug- of nekklachten. Lage-rugklachten leiden vaak tot niet kunnen werken en kunnen veel invloed hebben op uw dagelijkse leven.
Waardoor ontstaan lage-rugklachten?
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Soms is er wel een duidelijke oorzaak voor de klachten. De meest voorkomende oorzaak is dan een wervelfractuur. Dit komt voor bij slechts 1 tot 4 procent van de patiënten met lage-rugklachten. De wervelfractuur kan in enkele gevallen optreden bij botontkalking op oudere leeftijd. Soms is een hernia de oorzaak, maar vaker geeft een hernia meer beenpijn dan rugklachten. Het gaat dan vaak om uitstralingspijn in de benen tot voorbij de knieën.
We kunnen slijtage van de rug meestal ook niet als oorzaak benoemen. Dit komt omdat mensen met slijtage in de rug vaak ook helemaal geen klachten hebben. Daarnaast zijn de behandelingen voor slijtage in de rug erg onvoorspelbaar.
Behandelmogelijkheden
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan u adviezen geven om uw herstel te versnellen en om te voorkomen dat u langer last houdt van uw klachten. Ook geeft de fysiotherapeut u oefeningen mee om uw rug te versterken of om deze juist los te maken
Als uw klachten binnen zes weken niet verbeteren, is fysiotherapie aan te raden. Uw fysiotherapeut kan samen met u een plan maken om uw activiteiten uit te breiden en uw normale leven weer op te pakken. Vaak krijgt u oefeningen om uw buik- en rugspieren sterker te maken en uw houding en bewegingspatronen te verbeteren. Dit helpt vooral om te voorkomen dat u opnieuw rugklachten krijgt.
Bij manuele therapie en fysiotherapie is er voldoende bewijs dat dit helpt bij lage rugklachten.
Pijnbehandeling
Het kan zijn dat u al lang last heeft van ernstige lage-rugklachten en de behandelingen u tot nu toe te weinig helpen. U kunt dan in overleg met uw huisarts de pijnstilling uitbreiden. Soms is een verwijzing naar het Rijnstate Pijncentrum (of een ander pijnteam) mogelijk. Onder andere bestaan er injecties die de pijn kunnen verminderen. Een verwijzing naar een revalidatiearts kan zinvol zijn wanneer u moeite heeft om goed om te gaan met uw klachten. De revalidatiearts kan inschatten of dit kan verbeteren door een gericht multidisciplinair behandeltraject.
Belangrijk is dat u beseft dat het bij pijnbehandeling gaat om het bestrijden van symptomen en het beter omgaan met uw klachten. Als u een verwijzing wilt naar het pijnteam of een revalidatiearts, kunt u dit met uw huisarts te bespreken.
Dragen van een korset
Vroeger werd een korset vaak voorgeschreven bij lage rugklachten. Tegenwoordig doen we dit niet meer, omdat juist normaal bewegen belangrijk is om rugklachten te verminderen. Als u een korset draagt, worden uw spieren slapper en werken minder goed.
Onderzoek naar rugklachten
Bij bijna alle mensen met rugklachten is er geen duidelijke oorzaak voor de klachten. Daarom is een MRI-scan of röntenfoto meestal niet zinvol. Meestal doen we dit alleen als er ook nog andere klachten zijn. We onderzoeken uw klachten vaak eerst met een röntgenfoto. Soms wordt er ook een MRI-scan gemaakt. Vaak geeft een MRI-scan bij rugklachten geen extra informatie.
Adviezen voor thuis
Blijf in beweging
Ook al doet u rug pijn, besef dan dat het juist goed voor uw rug is om te blijven bewegen. Wat u niet moet doen, is lang in bed rusten en inactief blijven. Vaak zorgt dit voor verkramping en verstijving van de rugspieren. Dit maakt het moeilijker om weer in beweging te komen.
Zorg ook voor afwisseling in bewegen. Lang zitten of staan in dezelfde houding kan de pijn verergeren (bijvoorbeeld lang stilzitten achter een computerscherm of in de auto). Neem contact op met uw fysiotherapeut. Gebruik niet teveel pijnstillers als dat nodig is om actief te blijven. Gebruik dan bij voorkeur paracetamol (vier keer per dag 1000 milligram). Een gezonde levensstijl is ook erg belangrijk. Probeer bij overgewicht wat af te vallen, eet gezond en beweeg voldoende.
Zorg voor ontspanning
Het is bekend dat spanningen, stress en/of angst lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, verergeren en in stand houden. Dit geldt ook voor aspecifieke lage rugklachten. Als u last heeft van spanningen, stress of angst, kunt u hulp krijgen van een psycholoog of psychotherapeut. Soms kunnen fysio- of oefentherapeuten u hierbij ook helpen.
Rugklachten op het werk
Lage rugklachten kunnen leiden tot arbeidsverzuim of arbeidsongeschiktheid. De bedrijfs- of arboarts helpt u onder andere met reïntegratie en met aangepaste werkzaamheden. Uw bedrijfs- of arboarts kan gegevens bij uw behandelaren (bijvoorbeeld bij uw huisarts of arts) opvragen om een goede inschatting te maken en advies uit te brengen. Hiervoor moet u wel toestemming geven.