Bekkeninstabiliteit (zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn)
Wat is het?
Het bekken is een belangrijk onderdeel van het lichaam, dat bestaat uit meerdere botten: de twee darmbenen aan beide zijkanten, het heiligbeen aan de achterkant en de schaambeenderen aan de voorkant. Deze botten worden bij elkaar gehouden door banden. Als die banden verzwakt of
beschadigd raken, spreken we van bekkeninstabiliteit. Dit kan leiden tot pijn rond het bekken, de onderrug en de heupen, mede omdat de spieren harder moeten werken om het bekken te stabiliseren. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap, omdat hormonen er tijdens de zwangerschap voor zorgen dat de bekkenbanden losser komen te zitten om ruimte te maken voor de baby. 50 tot 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met klachten die passen bij bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit kan ook na de bevalling ontstaan. Dit wordt vooral gezien bij bevallingen die erg snel verlopen of bij een ongunstige ligging van de baby. De bekkenbanden kunnen dan te erg rekken of zelfs scheuren, wat leidt tot bekkeninstabiliteit.
Ook niet-zwangere vrouwen en mannen kunnen bekkeninstabiliteit krijgen, al is dit zeldzaam.
Wat kan ik doen?
Een groot deel van de zwangere vrouwen die te maken krijgt met bekkeninstabiliteit hoeft hiervoor geen behandeling te zoeken. Lichte bekken- of lage rugpijn valt onder normale zwangerschapskwaaltjes en deze klachten verdwijnen vanzelf na een aantal weken. Slechts bij een minderheid blijven de klachten langer dan 6 maanden aanwezig. Ook als de klachten ernstig zijn, zullen deze na verloop van tijd vanzelf wegtrekken. Wanneer u last heeft van klachten door bekkeninstabiliteit is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen ontspanning en inspanning. Door voldoende rust te houden kunnen de banden in het bekken herstellen. Maar tegelijkertijd is er ook voldoende beweging nodig, om te zorgen dat de spieren in het bekken niet nog verder verzwakt raken. Uw verloskundige of fysiotherapeut kan u hier goed over adviseren.