In het kort
- Bij veel pijn in uw schouder, kunt of durft u uw arm soms niet meer te bewegen. Uw schouder kan dan vast gaan zitten. We noemen dat een stijve of bevroren schouder (frozen shoulder).
- Zonder fysiotherapie kan een stijve schouder kan na 1 jaar vanzelf overgaan. Met onze fysiotherapeutisch behandeling en oefentherapie gaat het sneller
- Merkt u dat uw pijnlijke schouder vast gaat zitten, probeer dan toch te oefenen.
- Pijnmedicijnen of een prik in uw schouder kunnen het oefenen makkelijker maken.
- Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan u helpen.
- Komt uw arm langzaam los (dit kan maanden duren), doe dan steeds meer oefeningen. Ga bijvoorbeeld zwemmen.
Wat is een Frozen shoulder?
Een stijve schouder begint met pijn rond uw schoudergewricht. Ook uw bovenarm kan pijn doen. Vaak weten we niet waardoor het komt. Het kan komen door zwaar werk, door werken met uw armen boven uw hoofd of door steeds dezelfde beweging te maken.
Als bewegen van uw arm veel pijn doet, dan kunt of durft u uw arm soms niet meer te bewegen. Soms kan de pijn zo vervelend zijn dat u uw arm in een draagdoek (mitella) of draagband gaat dragen.
Maar als u uw arm steeds minder beweegt of zelfs in een draagdoek doet, dan kan uw schouder vast gaan zitten. Dan kan het zelfs pijn gaan doen als u uw arm stilhoudt of als u op die schouder gaat liggen. Soms wordt de pijn juist minder als de schouder helemaal vast zit en heeft u vooral last van de stijfheid.
Omdat de schouder helemaal vast kan zitten, heeft het de naam ‘bevroren schouder’ (frozen shoulder). Heeft u eenmaal zo’n stijve schouder, dan kan het een jaar duren voordat het over is.
Oorzaken Frozen Shoulder
De belangrijkste oorzaak van een stijve schouder is dat u niet meer kunt of durft te bewegen. Een frozen shoulder ontstaat vaak na een slijmbeursontsteking, of peesontsteking in de schouder. Doordat bewegen pijn deed, heeft u minder bewogen en is de schouder bevroren geraakt. De slijmbeursontsteking (bursitis) en of peesontsteking ontstaan vaak door een inklemming van de pees.
- Slijmbeursontsteking, waardoor u uw arm lange tijd minder heeft gebruikt
- Peesontsteking schouder, waardoor u uw arm lange tijd minder heeft gebruikt
- De peesontsteking en slijmbeursontsteking die voorafgaan aan de frozen shoulder, ontstaan vaak door een houding met naar voren afhangende schouders.
- nadat u op uw schouder gevallen bent en het bijvoorbeeld in uw schoudergewricht is gaan bloeden
- nadat u uw schouder, bovenarm of sleutelbeen gebroken heeft
- als u na een schouderoperatie niet goed geoefend heeft
- bij diabetes en de ziekte van Parkinson (dan komt het iets vaker voor)
- bij stress en voortdurende spanning
Hoe zorg ik dat ik geen stijve schouder (meer) krijg?
Het belangrijkste om geen stijve schouder meer te krijgen is oefenen. Bewegen is heel belangrijk. Maak een afspraak bij de fysiotherapeut.
Zorg tegelijk dat u niet de hele dag dezelfde beweging maakt. Als u bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kunnen de schouderklachten blijven of juist erger worden. U kunt dan aan uw leidinggevende of aan de bedrijfsarts vragen of u (tijdelijk) ander werk kunt doen.
Fysiotherapeut Arnhem: Onderzoek En Behandeling Frozen shoulder
Uw fysiotherapeut zal de beweeglijkheid en de kracht van de schouder testen door de arm in alle richtingen te bewegen. De fysiotherapeut zal ook op zoek gaan naar andere mogelijke oorzaken van uw klachten. Daar hoort onder andere een onderzoek van de nek bij. Verder kan het zijn dat aanvullende onderzoeken nodig zijn: Echo onderzoek zetten wij ook in, daardoor kunnen we een duidelijke diagnose stellen. Lees meer over anatomie schouder. Klik hier voor meer informatie over een frozen shoulder.
Oefeningen schouder frozen shoulder
Bespreek deze oefeningen allereerst met onze fysiotherapeut in Arnhem. Hij of zij geeft aan hoe vaak en hoe zwaar u moet oefenen. Wij raden aan de volgende oefeningen te doen. U moet zorgen dat de oefeningen geen pijn doen. Dus alleen oefenen binnen de pijngrens. Bespreek deze oefeningen ook met onze fysiotherapeut in Arnhem.