Fysiotherapeut Arnhem Zuid
Bent u op zoek naar naar een ervaren fysiotherapeut in Arnhem Zuid? Neem gerust contact op met onze praktijk voor een vrijblijvend advies of een afspraak . Onze fysiotherapeuten zijn gekwalificeerd en vakbekwaam. Wij bieden professionele en persoonlijke hulp om u zo goed mogelijk te helpen bij uw lichamelijke klachten.
☏ 06-41824108 info@bergman-fysio-podo.nl
Wie bieden Fysiotherapie in Arnhem Zuid. De fysiotherapeut voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit om uw pijnklachten duidelijk te diagnosticeren. Tijdens het onderzoek zetten we ook vaak echografie in. Na het onderzoek stellen we samen met u een passend behandelplan op.
Wij werken volgens de ketentheorie. Als er ergens in het lichaam een gewricht vastzit, geeft dit ook altijd een verstoorde beweeglijkheid of afwijkende stand in andere gewrichten. Het lichaam compenseert het gebrek aan beweging in een gewricht door anders te gaan bewegen. Soms geven deze afwijkende beweegpatronen lichamelijke klachten.
Middels fysiotherapie, manuele therapie en podologie zijn deze lichamelijke klachten goed en langdurig te verhelpen. Meer informatie over onze expertise kunt u vinden onderaan deze pagina.
Wij hebben een eigen fitness ruimte waar we medische fitness en revalidatietraining geven. Om bepaalde lichamelijke klachten te verhelpen moet een medisch fitness programma worden gevolgd. Wij verzorgen ook de revalidatie na een ongeval of operatie. U wordt altijd begeleidt door een gekwalificeerde fysiotherapeut in Arnhem Zuid. Een verwijzing van uw huisarts is niet nodig om een afspraak te maken.
Fysiotherapeut Arnhem: We zijn gespecialiseerd in het behandelen van de volgende lichamelijke klachten:
- Hernia Rug of Nekhernia
- Rugpijn, o.a. Ischias en Spit
- Peesontsteking Enkel
- Peesontsteking Schouder
- Voet Pijn
- Hielspoor
- Nekpijn
- Schouder Pijn
- Heup Pijn
- Slijmbeursontsteking Schouderpijn (Bursitis Subacromialis)
- Peesontsteking Schouder
- Pijn in Achillespees
- Verzwikte Enkel
- Hielspoor en fasciiitis plantaris (peesplaatontsteking voet)
- COPD, Hartklachten, Hartfalen, Long Covid, Bechterew, Fibromyalgie
- Bekkeninstabiliteit (pijn in het bekken)
- Knieklachten (Knie Pijn)
- Heupklachten
- Scoliose (kromming in de rug)
- Tennisarm/ Tennis Elleboog
- Pijn Elleboog
- Beenlengteverschil
- Bekkenscheefstand
- BPPD draaiduizeligheid
- Hoofdpijn
- Runner’s Knee, Jumpers Knee
- Osgood Schlatter
- Tractus Iliotibiaal Frictie Syndroom
Staat uw klacht niet in dit rijtje, kijk dan even HIER.
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Hernia ( hernia nuclei pulposi)
Een hernia in de rug of nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Het inzakken van de tussenwervelschijf (discus), wordt ook wel discopathie genoemd. De tussenwervelschijven zitten tussen de ruggenwervels en zorgen voor schikdemping. Als deze tussenwervelschijf inzakt, kan deze gaan uitpuilen naar achteren. Dit kan druk geven op de rugzenuw aan de achterzijde van de wervel.
Een hernia kan rugpijn veroorzaken. Als de rugzenuw bekneld raakt door de uitstulping van de tussenwervel, kan dit uitstraling geven in het been, de pijn kan uitstralen tot in de voet. Een hernia kan tussen verschillende wervels ontstaan en kan dus verschillende zenuwen inklemmen. Iedere rugzenuw heeft een ander uitstralingsgebied. De meest voorkomende hernia in de lage rug, is een hernia van de tussenwervelschijf tussen de 4e en 5e lendenwervel. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid staan voor u klaar!
Symptomen hernia
Als je last hebt van een hernia in de onderrug, kan je pijn hebben bij hoesten, niezen en schokken op je rug. De uitstraling in het been treedt vaak op als je lang zit. Dit komt omdat de uitstulping van de tussenwervelschijf door het zitten met een gebogen rug nog verder richting de zenuw aan de achterkant van de rug duwt. De ingeklemde zenuw geeft een stekende pijn in het been in het verloop van de zenuw. Door de inklemming van de zenuw kan de voet gaan ‘slapen’ of tintelen. Als de zenuw te lang bekneld zit, kan er krachtsverlies en doofheid in het been optreden.
Bij fysiotherapie Arnhem, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van een hernia. We mobiliseren je rug, zodat de zenuw weer meer ruimte krijgt. Daarnaast geven we je ook oefeningen om de zenuw drukvrij te krijgen. Onze fysiotherapeut geeft u o.a. strekoefeningen( Mc Kenzie therapie), zodat de uitstulpende tussenwervelschijf zal verdwijnen. Op deze manier kunt u vaak snel van uw klachten af komen.
Rugpijn
Veel mensen weten hoe het is om rugpijn te hebben. Sterker nog – bijna iedereen krijgt minstens één keer in hun leven te maken met een bepaalde vorm van rugpijn. Er zijn veel verschillende soorten rugklachten. Veel voorkomende rugklachten zijn spit (acute lumbago) en ischias.
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Spit, Ischia en Lumbago
Soms hoor je mensen vertellen dat het hen ‘in de rug geschoten is’. In dit geval spreken we van spit, ook wel bekend als acute lumbago. De wervelkolom is één van de meest beschermde gedeeltes van het lichaam omdat het centrale zenuwkanaal omringt. Wanneer er bij een bepaalde beweging ook maar iets te veel druk of trek op de structuren rondom de wervelkolom komt te staan kan het lichaam reageren door alle rugspieren in extreme mate te laten aanspannen. Vaak gebeurt dit tijdens een buk- of draaibeweging of combinatie hiervan. Deze verkramping veroorzaakt een acute, stekende of schietende pijn in de lage rug die zelfs zo hevig kan zijn dat het moeilijk is om verder nog te bewegen.
De hevigheid van de pijn maakt mensen vaak angstig dat er iets kapot is gegaan in de rug, maar dat is gelukkig bijna nooit het geval. Eigenlijk is dit een hele goede reactie, want daarmee wordt schade aan de wervelkolom voorkomen. Wanneer dit gebeurt zijn mensen vaak geneigd rust te willen nemen en beweging te vermijden, maar eigenlijk is het juist goed om rustig te blijven bewegen zodat je spieren weer soepel kunnen worden. Om te voorkomen dat het vaker gebeurt is het goed om een trainingsprogramma samen met je fysiotherapeut op te stellen waarmee je de stabiliteit van je rug kan verbeteren. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid staan voor u klaar!
Ischias
Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en in het been. De pijn is niet continu aanwezig is, maar treedt op bij verschillende bewegingen. De langste beenzenuw wordt in het Latijn Nervus Ischiadicus genoemd. De ischias zenuw komt uit je rug en verloopt via de bil naar de achterzijde van je been.
De term Ischias wordt vaak gebruik bij rugpijn, bilpijn en beenpijn. Ischias kan ontstaan door druk op de rugzenuw, bijvoorbeeld bij een hernia of kanaalstenose.
Vaak is er sprake van een stekende, zeurende of branderig pijn in het verloop van de zenuw aan de achterkant van bil en het been. Soms treedt er ook doofheid op in de voet.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van Ischias.
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Scoliose
Naast aspecifieke lage rugpijn bestaat er ook ‘specifieke’ vormen van rugpijn, zoals bij een hernia of aangeboren afwijkingen van de wervelkolom. Eén van die afwijking is de ‘scoliose’. Bij een scoliose is het zo dat de rug, als je er van achteren tegenaan kijkt, een zijwaartse kromming maakt. Een lichte scoliose is heel normaal en komt veel voor, maar soms is de kromming zo groot dat er een zichtbare scheefstand is van de romp. In dit geval gaat de scoliose vaak gepaard met éénzijdige of dubbelzijdige klachten zoals pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.
Bij een forse scoliose wordt vaak op jonge leeftijd al een korset aangemeten om verdere verergering tijdens het groeien te voorkomen. Soms is het op latere leeftijd nog nodig dat er geopereerd wordt, waarbij wervels gedeeltelijk of volledig aan elkaar vastgezet kunnen worden om zo de wervelkolom ‘recht te trekken’. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid staan gaan u helpen!
Artrose Rug
In de rug kan ook artrose ontstaan, daarbij treedt er slijtage op binnen de gewrichten tussen de wervels. Dit leidt vaak tot versmalling van de ruimte tussen de wervels en botwoekeringen.
Het hoofdkenmerk van artrose is stijfheid na lang stilliggen of zitten, zoals bij het opstaan uit bed. Zodra je weer even in beweging bent gekomen trekt deze stijfheid weer weg. Daarnaast zien we ook vaak dat er bewegingsbeperkingen optreden, en in sommige gevallen ook pijn, al hoeft dat niet altijd. Uit onderzoek is gebleken dat de mate van slijtage en ernst van pijn lang niet altijd een verband met elkaar hebben. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, hoewel het bij sommige mensen meer optreedt dan bij anderen. Artrose is onomkeerbaar en dus niet te ‘genezen’. Wel kan je fysiotherapeut je helpen om het proces te vertragen en de beweeglijkheid van je rug te verbeteren. De fysiotherapeut helpt u om de rugpijn te verminderen.
Stenose rug
Bij Artrose in de rug zien we vaak botwoekering. Deze botwoekering kan als het uitgroeit de rugzenuw in het zenuwkanaal inklemmen, stenose wordt daarom ook wel kanaalstenose genoemd.
Bij kanaalstenose ontstaat er dus druk op de zenuw, de zenuw kan, net als bij een hernia uitstralende pijn in het been geven. Stenose geeft vaak bij staan of liggen uitstralende pijn in het been, terwijl een hernia juist uitstraling geeft in zit. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van Stenose en artrose van de rug. De fysiotherapeut geeft je oefeningen en kan de rug losmaken.
Spondylodese
Bij ernstige artrose en of stenose worden wervels soms operatief vastgezet. Dit noemt men spondylodese. Zie afbeelding hieronder.
De wervels die zijn vastgezet kunnen niet meer bewegen, hierdoor worden andere wervels meer belast. De fysiotherapeuten van fysiotherapie Arnhem kunnen u helpen om de wervels die niet vastgezet zijn te mobiliseren, zodat uw rug soepeler wordt.
Spondylolisthesis
Spondylolisthesis is een verschuiving van een rugwervel ten opzichte van de onderliggende wervel. De wervel schuift naar voren, waardoor de onderrug holler wordt. Vaak geeft dit lage rug pijn. Spondylolisthesis kan ontstaan door forse artrose, of door een ongeluk (trauma). Spondylolisthesis kan ook ontstaan door wervelafwijkingen
Een verschoven wervel kan klachten geven zoals: rugpijn, tintelingen en doofheid in het been of in de voet. Soms treedt ook spierverzwakking op. Mensen met een verschoven wervel hebben soms moeite met lopen. Open en staan verergert de pijnklachten, terwijl rust tijdelijk verlichting geeft.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van spondylolisthesis. De fysiotherapeut geeft je oefeningen om de rug te versterken, waardoor de pijnklachten sterk verminderen en u beter kan lopen.
Knie Pijn Fysiotherapeut Arnhem
Onze fysiotherapeut in Arnhem Is gespecialiseerd in alle soorten kniepijn.
- Patella femoraal pijn syndroom pijn rond knieschijf
- Jumper’s knee ( springers knie) pijn in kniepees
- Runner’s knee (Lopers knie of Tractus iliotibialis frictie/ compressie syndroom
- Knie Artrose
- Meniscus
- Voorste kruisband letsel
- Achterste kruisband letsel
- Osgood Schlatter
- Bakerse Cyste pijn in knieholte
- Knieband binnenzijde, mediale collateraal band
- Knieband buitenzijde, laterale collateraal band
- Tendinits Quadricepspees pijn in kniepees
- Popliteus Tendinitis
- Meer informatie Anatomie
Nekpijn
Net zoals bij lage rugpijn bestaan er veel verschillende vormen nekpijn. Vaak worden deze verdeeld in ‘traumagerelateerde’ of ‘werkgerelateerde’ nekpijn. Traumagerelateerde nekpijn ontstaat na een val of (auto)ongeluk. Werkgerelateerde nekpijn komt veel voor bij mensen met zittende beroepen zoals kantoorbanen, of mensen die voor werk veel in de auto zitten.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van Nekpijn. Zij geven oefeningen en houdingsadviezen. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook uw bovenrug en nek losmaken, zodat je weer soepel en pijnvrij kan bewegen.
Traumagerelateerde nekpijn (whiplash)
Bij traumagerelateerde nekpijn is er vaak sprake geweest van een grote kracht op de nek, zoals wanneer het hoofd tijdens een auto-ongeluk naar voren en achteren klapt. In ernstige gevallen leidt dit tot een breuk van één of meerdere nekwervels, maar meestal is dit niet zo. Direct na het trauma hoeft de nek nog geen pijn te doen, vaak komt dit pas later op de dag of zelfs de volgende dag. De nekpijn kan gepaard gaan met andere klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.
Het is altijd verstandig om contact op te nemen met een arts als je dit soort klachten ontwikkelt na een val of ongeluk. Meestal lossen deze klachten zichzelf op maar soms kunnen deze langdurig blijven bestaan, zelfs nadat eventuele schade al is genezen. In dit geval kan het zijn dat er een disbalans is ontstaan in de nek, waardoor de spieren van de nek niet goed meer kunnen ontspannen en de nekwervels onderling niet goed meer kunnen bewegen. De fysiotherapeut kan helpen om je nekspieren te laten ontspannen en sterker te maken, en de beweeglijkheid van je nek weer terug te brengen naar normaal. Meestal is het zo dat hoofdpijn- en andere klachten daarmee ook vanzelf verdwijnen.
Werkgerelateerde nekpijn
Bij werkgerelateerde nekpijn is het zo dat de pijn er vaak langzaam insluipt en erger wordt. In dit geval kun je ‘werk’ zien als elke vorm van activiteit waarbij je langere tijd in een bepaalde houding moet zitten of staan, zo zien we deze vorm van nekpijn bijvoorbeeld ook bij scholieren of mensen die regelmatig veel en lang in de auto zitten.
We zien bij deze mensen vaak dat zij een wat meer onderuitgezakte houding hebben en dat het hoofd wat naar voren zakt. Dit is logisch, want na verloop van tijd worden je rug- en nekspieren moe en is het moeilijk om nog rechtop te blijven zitten. Wat er dan gebeurt is dat je als het ware gaat ‘hangen’. Deze positie is minder vermoeiend voor de spieren, maar niet zo fijn voor de wervels en het wordt vaak een vicieuze cirkel; omdat de spieren minder gebruikt worden, worden ze slapper, en omdat de spieren slapper worden, wordt het steeds sneller vermoeiend om rechtop te blijven zitten. Ook raken spieren sneller overbelast en gespannen, omdat ze minder belasting aan kunnen.
We zien bij patiënten met deze klachten ook vaak dat de nek minder goed beweegt, vooral bij draaibewegingen. Patiënten ervaren zelf dat de nek stijf is of ‘vast’ zit.
Daarom is het belangrijk dat, wanneer jij werk of andere activiteiten doet waarbij je lang moet zitten, je regelmatig even van houding verandert, pauzes neemt om even in beweging te komen, en oefeningen doet om de rug- en nekspieren te blijven activeren zodat deze niet verslappen. Jouw fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden. Heb je last van nekpijn door thuiswerken? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem staan voor u klaar.
Andere vormen van nekpijn
Word je steeds wakker met nekpijn of een stijve nek? Dan kan het zinvol zijn eens te kijken naar je slaaphouding en/of kussen. Als je een buik- of zijslaper zijn kan het zo zijn dat je nek ’s nachts in een draaipositie staat waarin de wervels continu in een uiterste positie gedraaid worden. Je nek vindt dat doorgaans niet zo fijn. Als je kussen te hard, te zacht, te plat of juist te hoog is, kan dit ook een rol spelen. Er bestaan speciale kussens voor de nek, meestal van traagschuim gemaakt, waarbij de nek in een comfortabele positie ondersteund wordt.
Wat ook kan gebeuren is dat de nekspieren verkrampen. Soms gebeurt dit bij onschuldige, kleine bewegingen. De verkramping kan erg veel pijn doen. Daarna kan de nek nog een aantal dagen pijnlijk en stijf aanvoelen, waarbij vooral snelle draai- of knikbewegingen pijnlijk zijn. Mensen maken zich vaak zorgen dat er iets in de nek kapotgegaan is, maar vaak is dit niet zo.
Eigenlijk is een verkramping van de spieren een beschermingsreactie van het lichaam om schade aan de wervels te voorkomen wanneer deze onderling te veel bewegen. Dit kan gebeuren wanneer de wervels niet goed gestabiliseerd worden door de kleine spiertjes die diep in de nek liggen. Jouw fysiotherapeut kan jou helpen deze spiertjes te trainen om toekomstige nekpijn te voorkomen!
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Slijmbeursontsteking Schouder (Bursitis Subacromialis)
Een slijmbeursontsteking (bursitis) in de schouder s een vaak voorkomend probleem. Er is sprake van pijn bij het optillen van de arm, als je bijvoorbeeld iets uit een keukenkastje pakt. Liggen op de schouder is vaak erg pijnlijk. De pijn treedt ook op bijvoorbeeld als je je jas aantrekt, of als je iets uit je kontzak wil pakken. De pijn is gelokaliseerd rondom het schoudergewricht, soms met uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm.
De slijmbeursontsteking kan ontstaan door impingement, ofwel inklemming van de schouderpees en slijmbeurs (bursa). De supraspinatuspees en slijmbeurs kunnen inklemmen tegen het schouderdak (acromion). Dit gebeurt als het schouderdak verder naar voren staat en wanneer de arm wordt opgetild.
Bij herhaaldelijke inklemming van de supraspinatuspees en slijmbeurs, kan een slijmbeursontsteking of een peesontsteking ontstaan. (tendinitis supraspinatus) Soms ontstaat er de inklemming een verkalking(calcificatie) op de pees. De verkalking kan worden behandeld met shockwave therapie. Het is echter nog belangrijker om ervoor te zorgen dat de schouderpees niet meer inklemt tegen het schouderdak. De fysiotherapeut van fysiotherapie Arnhem geeft u oefeningen om de schouder en de rug te versterken, waardoor u uw arm weer pijnvrij kunt bewegen. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid gaan u helpen!
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Pijnlijke Achillespees
Achillespeesontsteking, wordt ook wel achillespees tendinopathie genoemd. Soms wordt er ook gesproken van tendinitis van de achillespees. De achillespees kan pijn doen en dikker worden door overbelasting. Overbelasting van de achillespees kan ontstaan door de volgende oorzaken:
- Instabiliteit van de enkel
- Doorzakken van de voet
- Holvoet
- Te snelle trainingopbouw
- Overgewicht
- Slecht schoeisel
De fysiotherapeut kijkt naar wat de oorzaak is van de overbelasting van de achillespees en zal een gericht behandelplan opstellen. De fysiotherapeut geeft u oefeningen om de enkel stabieler te maken. Daarnaast is het erg belangrijk om de kuit los te maken. Ook zetten we soms shockwave therapie in om de achillespees een prikkel tot herstel te geven. De podoloog zal de stand van uw voet beoordelen. De podoloog kan een steunzool maken zodat uw voet beter ondersteund wordt, waardoor de achillespees herstelt. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid kunnen u helpen uw enkelstabiliteit te verbeteren.
Fysiotherapeut Arnhem. Behandeling Tennisarm (Epicondylitis Lateralis)
Een tennisarm, wordt ook wel tennis elleboog of epicondylitis lateralis genoemd. Als je last hebt van een tennisarm, dan is de aanhechting van je onderarmspieren overbelast. Er is sprake van pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een tennisarm komt het meest voor bij mensen rond het 50e levensjaar. De pijn treedt vaak op bij de volgende bewegingen:
- Optillen kopje
- Tillen ( kind, boodschappentas)
- Losdraaien deksel
- Schroeven los of vastdraaien
- Backhand bij tennis
Het herstel van een tennisarm duurt meestal een jaar. De fysiotherapeut kan het herstel van uw tennis elleboog aanzienlijk versnellen. Onze fysiotherapeuten in Arnhem zijn expert in het behandelen van een tenniselleboog. De fysiotherapeut kan een tennisarm behandelen met shockwave, diepe dwarse fricties( stevige massage) en met taping. Daarnaast kan de fysiotherapeut dry needling inzetten. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem Zuid staan voor u klaar!
Voor meer informatie over fysiotherapie in Arnhem kunt u terecht op https://nl.wikipedia.org/wiki/Fysiotherapie