Fysiotherapie en oefeningen na plaatsing totale heupprothese via de zijwaartse benadering. Heeft u een nieuwe heup? Onze fysiotherapeuten in Arnhem, helpen u graag bij uw revalidatie! Als u ontslagen bent uit het ziekenhuis, kunnen wij bij u thuis langskomen in Arnhem! We nemen leefregels voor de heup en geven daarnaast adviezen en oefeningen, zodat u weer snel herstelt!
Fysiotherapie de eerste weken na ontslag uit het ziekenhuis
U hebt een totale heupprothese (nieuwe heup) gekregen. Na uw ontslag uit het ziekenhuis is het nodig om onder begeleiding van onze fysiotherapeut te revalideren. De fysiotherapeut kan thuis bij u langskomen! Daarnaast is het belangrijk de activiteiten en oefeningen te blijven doen die uw fysiotherapeut met u doorneemt. In de tekst hieronder staan de oefeningen en adviezen vermeld.
Hoe lang duurt Fysiotherapie na heupprothese (revalidatie) ?
Je moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijg je meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heb je gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig. Neem, zodra je weet wanneer je geopereerd wordt, direct contact op met ons om alvast een afspraak te plannen voor na je ziekenhuisopname.
leefregels en adviezen na heupprothese
Met behulp van de volgende aandachtspunten verkleint u het risico dat uw heup uit de kom schiet. Houd u de eerste zes weken na de operatie aan de volgende regels:
- Buig niet diep met de romp voorover met de knie naar binnen
- Buig niet verder dan 90 graden voorover als je staat of zit, dus ook niet bij schoenen of sokken aantrekken, laat anderen helpen.
- Stap aan de geopereerde zijde in en uit bed.
- Zorg voor een kussen tussen de benen als u in bed draait of op de zij slaapt.
- Houd uw knieƫn uit elkaar als u gaat zitten of opstaan uit een diepe stoel.
- Je benen niet over elkaar slaan. ( geen kleermakerszit)
- Je knie niet hoger dan je heup tillen.
- Gebruik een schoenlepel
- Vraag hulp bij aantrekken sokken
- Gebruik een knijper om dingen van de grond op te rapen, zo hoeft u niet te bukken
Behandeling na heupprothese Podoloog Arnhem
Na het plaatsen van een nieuwe heup, zien we helaas vaak grote beenlengteverschillen. Laat dit controleren! Onze podoloog kan een steunzool maken die u weer recht zet.
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar de stand en lengte van uw heup. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op heupklachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige heupklachten maakt onze podoloog steunzolen, bijvoorbeeld als uw bekken of rug scheef staat (Scoliose, Bekkenscheefstand, Beenlengteverschil). Indien er sprake is van scheefstand van het bekken, dan zal de podoloog d.m.v. een steunzool uw bekken rechter zetten. Dit kan inhouden dat we 1 zool dikker maken dan de andere, of dat we de ene zool meer steun geven dan de andere,
Fysiotherapie Arnhem oefeningen na heupprothese
U hebt een totale heupprothese gekregen. Na uw ontslag uit het ziekenhuis is het nodig om onder begeleiding van onze fysiotherapeut te revalideren. De fysiotherapeut kan thuis bij u langskomen! Daarnaast is het belangrijk de activiteiten en oefeningen te blijven doen die uw fysiotherapeut met u doorneemt. In de tekst hieronder staan de oefeningen en adviezen vermeld.
Opbouwen loopafstand en afbouwen gebruik loophulpmiddel
De oefeningen zijn vooral gericht op het opbouwen van de loopafstand en het afbouwen van het gebruik van het loophulpmiddel (meestal krukken of een rollator). Hierbij is het belangrijk dat u zich realiseert dat de wondgenezing enkele weken tot maanden duurt. Daardoor kunnen de oefeningen in meer of mindere mate pijnlijk zijn. Het genezen van de wond in de huid heeft de hoogste prioriteit, deze mag niet blijven bloeden en/of lekken.
Lopen met een kruk
Als de pijn en de wondgenezing het toelaten, mag u met 1 kruk gaan lopen. Deze gebruikt u dan aan de niet-geopereerde zijde. U begint hier binnenshuis mee. Soms lukt het zelfs om na 2 weken zonder kruk te lopen. Dit mag u doen als dit goed voelt, maar forceer het niet.
Als er veel zwelling in het operatiegebied en het been zit waar u pijn en stijfheid van ervaart, is het beter wat langer steun van 1 of 2 krukken te gebruiken. Als de wond nog niet goed dicht zit, is het ook nog niet verstandig zonder hulpmiddel te lopen.
Slapen
Omdat de heup via de voorzijde is geopereerd, bent u vrij om te draaien in bed en hoeft u dus niet verplicht op uw rug te slapen. Ook mag u in een diepe stoel zitten en vooroverbuigen om bijvoorbeeld de veters te strikken. Mogelijk lukken dit soort zaken echter niet direct, omdat het na de operatie pijnlijk en stijf kan voelen.
De essentie is dus: u mag erg veel direct na operatie maar moet goed luisteren naar uw lichaam. Als u te veel doet provoceert u pijn, zwelling en stijfheid. Wanneer dat gebeurt doet u het even rustiger aan. In de eerste weken moet het wondgebied vooral de kans krijgen te genezen.
Fysiotherapie Arnhem na Heupprothese : kruklopen
De voet van het geopereerde been plaatst u tussen de twee krukken en de andere voet stapt door.
Bij het lopen met 1 kruk gebruikt u deze aan de niet-geopereerde zijde.
Het traplopen gaat op deze manier:
Trap op: het niet-geopereerde been als eerste omhoog en bij stappen met de geopereerde zijde
Trap af: het geopereerde been als eerste omlaag en aansluiten met de niet-geopereerde zijde. Fysiotherapie Heupprothese( nieuwe heup)
Fysiotherapie Arnhem na Heupprothese : oefeningen
Strek uw knie terwijl u goed naar achteren geschoven in een stoel zit
Buig de heup door de voet naar u toe te schuiven terwijl u op de rug ligt.
Lees meer over een heupprothese.