Behandeling gebroken schouder Fysiotherapie Arnhem
De behandeling van een gebroken schouder verdient zorgvuldig handelen. Kleine schouderbreuken zijn soms moeilijk te diagnostiseren en kunnen dus gemist worden. De behandeling kan bestaan uit een operatieve ingreep of uit een beleid met fysiotherapie. Alle informatie over de soorten schouderbreuken, de behandeling en het herstel lees je hier.
Wat is een gebroken schouder?
De gebroken schouder is een breuk van de schouderkop. Dit is het bovenste gedeelte van je bovenarm. Een breuk kan ontstaan door een val direct op de schouder of met een gestrekte arm. Bij schaatsers en wielrenners, en tevens bij mountainbikers, komen dit soort letsels veel voor. Ook een schouder uit de kom (luxatie) kan tot een schouderbreuk leiden.
Schouderbreuken kunnen variëren van een klein botscheurtje tot een grote breuk. Grote botbreuken kunnen uit één of meerdere botfragmenten bestaan.
Schouderbreuken kunnen wel eens worden gemist! De breuk is namelijk niet altijd op een röntgenfoto zichtbaar. Ook kan men het letsel slechts afdoen als een kneuzing.
Grote breuken kunnen risicovol zijn. De bloedvatvoorziening kan in de schouder beschadigen. Het bot krijgt geen voeding en zuurstof meer en sterft uiteindelijk af. Dit wordt ook wel ‘kopnecrose’ genoemd. Het plaatsen van een shouderprothese kan dan noodzakelijk zijn.
Klachten bij een gebroken schouder
Bij een breuk kan de ernst van de klacht per persoon verschillen. Of er nu sprake is van een kleine of grote breuk, in beide gevallen ervaar je pijn en beperkingen bij het bewegen. Deze worden overigens niet alleen veroorzaakt door de breuk. Ook de zogenaamde ‘weke delen’ zoals het schouderkapsel, slijmbeurs, schouderpezen en -banden kunnen tijdens de val beschadigen en pijn veroorzaken.
Na het ongeval ben je door pijn en spierzwakte niet in staat je arm goed op te tillen. Dit kan een aantal weken duren, maar herstelt weer. Daarnaast is een pijnvrije slaaphouding aannemen lastig. Dit stoort zeker de eerste weken de nachtrust.
Na een aantal dagen kan er een bloeduitstorting (hematoom) in de schouder en bovenarm zichtbaar zijn. Mocht je nog geen arts hebben bezocht dan is dit een reden dit wel te doen.
Een bloeduitstorting na een val op de schouder is wat mij betreft een breuk tot het tegendeel bewezen is.
Door gebrek aan beweging kan er een gedeeltelijke- tot totale verstijving van het schoudergewricht optreden. Dit wordt een ‘frozen shoulder’ genoemd. De frozen shoulder is een onschuldige maar wel vervelende complicatie. Het herstel van de schouderbeweeglijkheid vergt namelijk veel tijd.
Soorten schouderbreuken
Schouderbreuken kunnen variëren van klein tot groot. Het type breuk bepaalt het beleid. Dit kan zowel conservatief, als (afwachtend) of operatief zijn.
Kleine breuk van de schouder
Een kleine breuk of botscheur heeft geen medische behandeling nodig. Er wordt voor 2 tot 3 weken een mitella of sling voorgeschreven. Dit is om de schouder rust en bescherming te geven. Na 1 tot 2 weken mag u rustige bewegingen onder schouderhoogte uitvoeren. ( onder 90 graden)
Na 2 tot 3 weken mogen de oefeningen rustig worden opgevoerd. De fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Van belang is de beweeglijkheid van de schouder goed te bewaken.
Oefen niet te hard! Dit kan tot toename van pijnklachten leiden. Het toch al gevoelige schouderkapsel wordt namelijk nog meer geïrriteerd (capsulitis).
Als de schouderfunctie toeneemt kan de oefentherapie worden opgebouwd. Herstel van dagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld reiken, tillen en duwen heeft dan de voornaamste aandacht.
Loszittend botfragment van de schouder
Na een val kan een stuk bot met aanhechtende pezen losscheuren en verplaatsen. Dit noemt men ook wel een avulsie letsel.
Een breuk van het Tuberculum Majus is een bekend voorbeeld. Dit is een botrichel op de schouderkop waar 3 schouderpezen aan vastzitten.
Het bofragment kan echter verplaatsen en klem komen te zitten in de schouderruimte. Deze blokkeert vervolgens het schoudergewricht. Het heffen van de arm is in dat geval niet meer mogelijk.
De orthopedisch chirurg kan het botfragment operatief terugplaatsen en vastzetten als deze meer dan 3 tot 5 millimeter is verplaatst.
U mag uw arm de eerste 6 weken na de operatie niet heffen. U mag de hand bovendien niet op uw rug leggen (teveel endorotatie schouder)
Na 6 weken mag u samen met uw fysiotherapeut beginnen met oefenen. Daarnaast, kan de kracht van de schouder na 6 weken progressief worden opgebouwd.
Grote- of meerdere breuken van de schouder
Een gebroken schouder kan uit één of meerdere botfragmenten ontstaan. Dit kan tot een standverandering van de schouder leiden. Operatief herstel is dan noodzakelijk.
De orthopedisch chirurg kan de breuk met schroeven en plaatjes stabiliseren (osteosynthese). De normale anatomische vorm van de schouder wordt zo goed als mogelijk weer hersteld.
Bij een stabiele breuk zijn de botdelen niet verschoven. Een operatie is dan meestal niet nodig. U kan de arm gedurende 7 tot 10 dagen in een sling of mitella dragen.
Na 2 weken start u samen met de fysiotherapeut met lichte oefeningen. Deze zijn eerst gericht op beweeglijkheid van de schouder. Na 6 weken mogen spierversterkende oefeningen geleidelijk worden opgebouwd.
Herstelduur van een gebroken schouder
Het botherstel van een gebroken schouder varieert van 4 tot 7 weken. Dit wil niet zeggen dat je daarna weer alles kunt doen. Pijn, stijfheid en tevens verlies van spierfunctie beletten je de arm volledig te kunnen gebruiken. Houdt minimaal rekening met een periode van 8 weken tot 6 maanden.
Het klopt dat daar een ruimte marge in zit. De voortgang wordt onder andere bepaald door de grootte van het letsel, mate van stijfheid en bijkomend peesletsel.
Bij grote breuken is de natuurlijke stand van de schouder niet altijd te herstellen. Dit kan tot een blijvende bewegingsbeperking leiden.
Bij het ontslag uit het ziekenhuis wordt er vaak een schema met algemene schouderoefeningen meegegeven. Deze houden niet altijd rekening met de klachten van de individuele patiënt. Deze kunnen namelijk per persoon in ernst variëren. Ik ben dan ook een voorstander van een op maat gemaakt oefenprogramma. Neem contact op met uw fysiotherapeut in Arnhem.
Behandeling schouderbreuk bij Fysiotherapie Arnhem
Behandeling van een gebroken schouder richt zich op adequaat herstel van de breuk, dagelijkse functies en specifieke wensen van de patiënt. Het kent een drietal fasen.
BESCHERMINGSFASE: 6 WEKEN
De fysiotherapeut verbeterd de beweeglijkheid van uw schouder binnen de pijngrens. We mogen de breuk nog niet teveel belasten. Uitzondering zijn schouderbreuken, die met schroeven en platen (osteosynthes) zijn gestabiliseerd. Deze kunt u sneller belasten.
ADL FASE: 6 -12 WEKEN
In deze fase gaan we dagelijkse handelingen oefenen. Voorbeelden zijn tillen, reiken, duwen etc.
SPORTSPECIFIEKE FASE: 3-6 MAANDEN
In deze fase gaan we dagelijkse sport gerelateerde oefeningen uitvoeren. Daarnaast kunnen sporttrainingen weer worden hervat
Samenvatting ‘behandeling gebroken schouder’ Fysiotherapeut Arnhem
- Schouderbreuken betreffen de kop van de schouder.
- Breuken kunnen in ernst verschillen; kleine breuken kunnen zelfs onopgemerkt blijven.
- De schouderbreuk kunnen we vaak zonder operatie behandelen.
- Bij grote en instabiele breuken kan een operatie noodzakelijk zijn.
- Bij alle typen schouderbreuken staan pijn en bewegingsbeperking de eerste weken op de voorgrond. Soms kan de schouder in toenemende mate verstijven.
- Een gebroken schouder die echter leidt tot een ‘frozen shoulder’ heeft een langere revalidatie nodig.
- Geforceerd door de pijn heen bewegen leidt bovendien tot meer klachten en vertraagt het herstel.
- Wat betreft het herstel van schouderfunctie zijn er persoonlijke verschillen. Deze zijn ook afhankelijk van het soort breuk en of men wel of niet is geopereerd.
- Volledig herstel van schouderfunctie kan variëren van enkele maanden tot een jaar.
- Indien uw schouderbreuken een standsverandering heeft gegeven van de schouder, kan er een blijvende bewegingsbeperking bestaan.