Hernia in de onderrug
- Een hernia in de rug kan pijn geven in 1 bil of been.
- Hernia komt ook voor in de nek, Nekhernia
- Tussen de wervels van uw rug zitten soepele schijfjes.
- Zo’n schijf kan gaan uitpuilen. Dit heet een hernia.
- De uitpuiling kan op zenuwen gaan drukken.
- Blijf zoveel mogelijk bewegen.
- Hernia-klachten gaan meestal met fysiotherapie weer over binnen 12 weken.
- Tegen de pijn kunt u pijnstillers nemen.
Wat is een hernia van de rug?
Een hernia is een uitpuiling van een schijfje tussen uw wervels. Zo’n schijfje heet een tussenwervelschijf. De uitstulping kan druk geven op de rugzenuw. Dit geeft uitstralende pijn in het been.
In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte kern. Als die kern uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen. Dat kunt u voelen in uw rug, bil, onderbeen, voet en soms uw bovenbeen. Die zenuwen gaan namelijk van uw rug via uw been naar uw voet.
Een hernia in de onderrug kan tussen verschillende wervels zitten. Dit betekent, dat er druk op verschillende zenuwen kan plaatsvinden. Onze rug heeft 5 lendenwervels. De rugzenuwen komen tussen de tussenwervelschijven naar buiten. Zit de hernia tussen de 4e en 5e lendenwervel, dan noemen wij dat een hernia op L4/L5. De zenuw van L4/L5 wordt dan ingeklemd. Iedere zenuw heeft zijn eigen functie en uitstralingspatroon. Hieronder ziet u een afbeelding met de verschillende uitstralingszones per zenuw.
Een hernia op L5/S1 straalt dus uit naar het onderbeen, de 2 kleine tenen, de hak en onder de voet. De fysiotherapeut kan precies uittesten op welk niveau uw hernia zit. Dit doen we door Reflextesten en krachttesten. We kunnen een heel precies trainingsschema opstellen als we precies weten spieren verzwakt zijn door uw hernia.
Symptomen
- Uitstralende pijn in been bij langdurig zitten
- U heeft pijn in 1 bil of been. Aan deze pijn in bil of been is een hernia het beste te herkennen.
De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. - Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen.
- Rugpijn bij lang zitten, bij lange autoritten
- Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u minder pijn.
- Veel mensen hebben ook pijn in de onderrug, pijn in de lage rug.
- Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn.
- Soms hebben mensen minder kracht in hun been of het gevoel alsof hun been slaapt.
Als een hernia niet op een zenuw drukt, geeft een hernia geen klachten.
Oorzaken
Andere dingen die er misschien mee te maken hebben:
- zwaar lichamelijk werk
- langdurige zitten
- weinig bewegen
- stress
- roken
- lang en vaak autorijden
- erfelijke component
Diagnose Hernia Fysiotherapeut Arnhem
Onze fysiotherapeut stelt u vragen en doet een lichamelijk onderzoek bij u. Uw klachten laten meestal zien dat u waarschijnlijk een hernia heeft die de klachten geeft. Daarnaast test de fysiotherapeut reflexen. Bij afwezige reflexen, weet de fysiotherapeut, dat er iets met de zenuw aan de hand is. De fysiotherapeut doet ook een zenuwtest, waardoor hij of zij, erg goed kan diagnosticeren of u een hernia heeft.
Het heeft geen zin om een röntgenfoto te laten maken. Ook een CT-scan of MRI-scan is niet meteen nodig. De kans is groot dat uw hernia-klachten met behulp van fysiotherapie overgaan binnen 12 weken. De uitpuiling van de schijf tussen uw wervels gaat vaak vanzelf weer terug. En drukt dan niet meer op uw zenuwen. De huisarts kan u doorsturen voor een MRI onderzoek als er uitval is van de zenuw. Uitval van de zenuw resulteert in krachtsverlies (bv klapvoet).
Indien de zenuw uw blaas of darmen niet meer goed aanstuurt, denkt u direct contact op te nemen met de huisarts! Meldt u direct bij de huisarts als u dus door de hernia geen controle meer heeft over ontlasting!
Behandeling Hernia onderrug Fysiotherapie Arnhem
Onze fysiotherapeut in Arnhem zal u oefeningen geven om de hernia te verhelpen! De fysiotherapeut kan de volgende middelen inzetten:
- Oefentherapie
- Mobiliseren en losmaken Rug
- Adviezen houding en werk
- Medical Taping rug
- Manuele Therapie( rechtzetten rugwervels, zodat zenuw niet meer klem zit)
- Dry Needling
- Massage Rug
Behandeling Hernia Podoloog Arnhem
Onze Podoloog in Arnhem onderzoekt uw rug. Bij scheefstand van de rug, kan de podoloog een steunzool maken die uw rug rechter zet. Hierdoor kan de hernia weggaan! Daarnaast is het erg belangrijk om uw rug te versterken. De podoloog stuurt u hiervoor door naar onze fysiotherapeut. U kunt bij ons trainen in de fitnessruimte, we kunnen u ook oefeningen voor thuis meegeven!
Adviezen voor liggen en bewegen
Bewegen helpt! Vraag onze fysiotherapeut om hulp bij een hernia! Wij zorgen ervoor dat uw spieren niet verzwakken of stijf worden. Door beweging prikkelen uw gewrichten en spieren op een goede manier uw zenuwen. Hierdoor komen er minder pijnprikkels uit de tussenwervelschijf en de zenuw.
- Wandel veel, dit spant ook rugspieren aan, wandelen geeft de rugzenuw meer ruimte
- Net langdurig zitten, de rug zenuw wordt door zitten bekneld!
- Probeer elke dag te bewegen en door te gaan met wat u elke dag doet, ook met uw werk als het kan.
- U kunt pijnstillers gebruiken. Dan kunt u meer bewegen.
- Lees meer over de anatomie van de rug
Probeer elke dag een beetje meer te bewegen. Kijk bij de adviezen voor pijn onder in de rug welke bewegingen en oefeningen u kunt doen. De fysiotherapeut kan u verder helpen en adviseren!
Adviezen voor op het werk
Hebben uw klachten te maken met uw werk? Of kunt u door de klachten uw werk niet goed doen? Bespreek dit dan met uw werkgever en de bedrijfsarts. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk, zodat u minder pijn heeft. Zorg ervoor dat u niet lang hoeft te zitten, zorg dat je voldoende kan lopen!