- Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet.
- Het gewricht wordt dik, rood, warm en pijnlijk.
- Het gewricht hoog leggen en koelen kan prettig zijn.
- Wees niet bang om te bewegen. Bewegen kan geen kwaad.
- Wordt de pijn minder? Ga dan weer meer bewegen.
- Medicijnen kunnen de pijn binnen 1 tot 2 dagen verminderen.
- De aanval duurt 1 tot 3 weken waarna het gewricht volledig herstelt.
- Bel meteen uw huisarts als u koorts krijgt of ziek wordt.
Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht veroorzaakt door urinezuurkristallen. Het geneest meestal binnen een tot drie weken, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.
Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. Het gladde kraakbeenoppervlak zorgt ervoor dat de botuiteinden gemakkelijk over elkaar heen glijden. Gewrichtsvloeistof ‘smeert’ het gewricht zodat het soepel beweegt. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Het kraakbeen, bot of gewrichtskapsel kan geïrriteerd raken en klachten geven zoals pijn en stijfheid of minder goed kunnen bewegen. Is het gewricht ook dik, warm of rood, dan is er een ontsteking.
Symptomen
Een aanval van jicht ontstaat binnen één dag. U krijgt heel veel pijn in een gewricht, meestal aan de basis van de grote teen (soms in de middenvoet, enkel, knie of pols).
Het gewricht is:
- heel pijnlijk
- dik
- rood
- en warm
- zónder koorts
Urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen.
Sommige mensen met jicht hebben kleine witgele knobbeltjes onder de huid. Bijvoorbeeld op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp of bij de hiel. Het zijn ophopingen van urinezuurkristallen. Deze kunnen geen kwaad. Mensen met jicht hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Hoe ontstaat jicht?
Een jichtaanval ontstaat doordat er urinezuurkristallen in een gewricht gaan zitten. De kristallen veroorzaken een ontsteking in het gewricht.
Jicht en een hoog urinezuurgehalte in uw bloed hebben met elkaar te maken. Toch krijgt maar 1 op de 10 mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed jicht. Het is ook niet bekend waardoor iemand een verhoogd urinezuurgehalte in zijn bloed heeft.
In sommige families komt jicht vaker voor.
Bij mannen van middelbare leeftijd komt jicht vaker voor.
- 50% van de mensen met jicht heeft ook hoge bloeddruk.
- 30% van de mensen met jicht heeft ook hart- en vaatziekten (zoals hartfalen, een hartinfarct of een beroerte).
- 20% van de mensen met jicht heeft nieren die iets minder goed werken.
Diagnose en behandeling Jicht Podoloog Arnhem
Jicht kunnen wij vaak al aan de klachten herkennen. De Podoloog vraagt naar je klachten en onderzoekt het gewricht. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor de grote teen pijn zoals( sesamoiditis, hallux valgus, hallux rigidus, hallux limitus, artrose mtp 1). Onze podoloog sluit de andere diagnoses uit en heeft hier meer verstand van dan een huisarts. De podoloog kan een steunzool maken waarbij de grote teen minder druk krijgt,
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw lichamelijke klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige klachten maakt onze podoloog steunzolen, daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw voet losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw voet te versterken! Wij kijken ook waarom een voet bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.
Onze podoloog zal u doorsturen naar de huisarts bij verdenking op jicht. Bij jicht is de hoeveelheid urinezuur in je bloed meestal hoger dan normaal. Soms wordt je bloed ook onderzocht dor een reumatoloog. Die haalt met een naald vocht uit het gewricht. En kijkt onder de microscoop of er urinezuur-kristallen in het vocht zitten.
Adviezen bij jicht
- Raadpleeg uw podoloog (diagnose)
- Stop met drinken alcohol
- Vermijd Rood vlees
- Wees niet bang om te bewegen. Bewegen is niet gevaarlijk, ook als het gewricht ontstoken is.
- Wordt de pijn minder hevig, dan is het goed om langzaam meer te gaan bewegen. Zo zorg je dat je spieren niet stijf worden.
- Als het gewricht warm aanvoelt, kan koelen prettig zijn. Leg er een natte theedoek of wat ijs tegenaan (niet langer dan 10 minuten per keer). Wikkel het ijs in de theedoek zodat je huid niet bevriest. Of gebruik een ‘coldpack’. Die koop je bij de drogist.
- Mochten de bovengenoemde opties niet werken, raadpleeg uw huisarts (pijnstilling).