Een jumpers knee is een overbelastingsblessure. Het betreft een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen.
Bij het ontstaan van de jumpers knee speelt overbelasting een belangrijke rol. Klachten kunnen variëren afhankelijk van de duur van de blessure.
De klachten kunnen worden ingedeeld in vier stadia, welke voor alle peesblessures gelden:
- Pijn/stijfheid na inspanning.
- Pijn ook bij warming-up.
- Pijn tijdens hele inspanning.
- Pijn dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten.
In eerste instantie bestaan de klachten vaak uit pijn tijdens en na het sporten met klachtenvrije periodes als er niet gesport wordt. Bij langdurige overbelasting kunnen de klachten ook in rust op gaan treden en gaan ze vaak niet meer weg.
De meest voorkomende klachten zijn:
- pijn aan de onderzijde van de knieschijf;
- zwelling van de kniepees;
- stijfheid en/of startpijn;
- in eerste instantie vermindering van klachten tijdens/na warming up (als de spieren warm zijn) met nareactie bij staken van sportbelasting.
De jumpers knee wordt ook wel springers knie of patella tendinopathie genoemd. Door een disbalans tussen de (over)belasting van de pees en de mate waarin de pees belastbaar is, ontstaat aan de onderzijde van de knieschijf een verminderde peeskwaliteit. De chronische irritatie van deze pees brengt belastingsafhankelijke klachten van pijn en soms zwelling van de pees aan de onderzijde van de knieschijf met zich mee. Als de klachten langer aanwezig zijn kunnen er ook klachten in rust blijven bestaan, waardoor sporten moeizaam gaat of helemaal niet meer mogelijk is. Deze klachten komen vaak voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal. Bij sporten waarbij veel belasting op de kniepees komt, zoals hardlopen, veldsporten of bergwandelen komt deze blessure ook regelmatig voor.
Oorzaken
- Sprongsporten geven een grotere kans op kniepees klachten.
- Verkorting van de dijbeenspieren (hamstrings) en bovenbeenspieren (quadriceps) vergroot de kans op overbelasting van de kniepees.
- Door plotselinge verhoogde belasting op de kniepees kan een overbelasting ontstaan.
- Platvoeten of holvoeten, beenlengteverschil, X- of O-benen, kunnen een rol spelen bij het ontstaan of onderhouden van klachten van de kniepees.
Onderzoek
Onze fysiotherapeut of podoloog maakt een echo van de kniepees
Wij kijken bij het lichamelijk onderzoek wordt niet alleen naar de locatie van de pijn en de herkenbaarheid van de pijn bij provocatie (zoals strekken van het been tegen weerstand en voelen aan de onderkant van de knieschijf). De fysiotherapeut kijkt ook uitgebreid naar uw stand/statiek, naar de coördinatie en beweeglijkheid van uw enkel- en kniegewricht en naar de mate van rompstabiliteit en -kracht. De podoloog kan ook uw (sport-) schoeisel of zooltjes beoordelen. Neem deze dus mee tijdens het consult.
Jumpers knee: Behandeling Fysiotherapeut Arnhem
De behandeling van een jumpers knee bestaat uit een benadering van meerdere facetten. Het is belangrijk om te weten dat peesherstel langzaam verloopt, waardoor vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden.
- Alternatieve/gedoseerde sportbelasting onder de pijngrens om de basisconditie op peil te houden.
- Intensieve oefentherapie voor de knieschijf-pees (excentrische oefeningen).
- Eventueel maakt de podoloog steunzolen om de stand van de knieën te verbeteren.
- Optimaliseren van de statiek.
- Verbeteren romp, knie en enkelstabiliteit middels oefentherapie.
- Ondersteunende maatregelen zoals patellabandje, ijsmassage na belasting, etc.
- Rekoefeningen hamstrings en quadriceps indien er spierverkortingen zijn.
Behandeling Kniepees Podoloog Arnhem ( jumpers knee)
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw knie klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op knieklachten, dan enig andere podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige knieklachten maakt onze podoloog steunzolen, bijvoorbeeld als u knie teveel inzakte naar binnen. Daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw knie losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw knie te versterken! Wij kijken ook waarom een knie bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.
De oefeningen moeten technisch goed uit te voeren, soms is hiervoor fysiotherapeutische aansturing en begeleiding bij nodig. Het is belangrijk om te weten dat de oefeningen in het begin de herkenbare pijn vaak provoceren. Je mag de kniepees belasten, maar laat op een schaal van 0-10 een pijnscore van maximaal 4 toe (0=geen pijn, 10= ergste pijn die u zich kan voorstellen).
- Medicijnen (paracetamol, NSAID).
- Tapebehandeling (of patellabandje).
- Shockwave therapie (afhankelijk van echo-uitslag).
- Autologe bloedinjectie (afhankelijk van echo-uitslag)
- Meer informatie