In het kort
- Een likdoorn is een eeltpit of eeltknobbel op de voet
- wordt ook wel eksteroog genoemd
- Eelt en drukplekken onder de voet of onder de tenen
- Eelt en drukplekken tussen en boven de tenen
- Likdoorn ontstaat vaak onder de voet of tussen tussen tenen
- Op de buitenkant van de kleine teen komt een likdoorn ook regelmatig voor
- Likdoorns ontstaan door te hoge druk, zoals bij knellende schoenen.
- Likdoorns kunnen heel pijnlijk zijn, maar kunnen geen kwaad.
- Draag schoenen die niet knellen.
- Heeft u diabetes en een likdoorn? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of praktijkondersteuner.
Wat zijn likdoorns?
Een likdoorn is een eeltknobbel op de voet. Deze zit vaak op de tenen of tussen de tenen. De schoen drukt de eeltknobbel in de huid. Dit kan pijn doen, vooral bij lopen. Een ander woord voor likdoorn is eksteroog.
Bij kinderen zijn plekken die op likdoorns lijken meestal geen likdoorns, maar wratten. Wratten hebben vaak echter zwarte puntjes in de kern van de verdikte huid.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Eelt is harde, dikke huid. Het zit op plekken waar veel druk op uw huid komt, bijvoorbeeld onder uw voet. Zo beschermt het eelt de huid. Als de druk op een plek op de voet te groot wordt kan een likdoorn ontstaan. Dat is een plek waar het eelt heel dik wordt en naar binnen groeit.
Oorzaken van de verhoogde druk kunnen zijn:
- slecht passende of te strakke schoenen
- hoge hakken
- overgewicht
- een afwijkende stand van de voeten of tenen
- Holle voet
- Platvoet
Likdoorns komen vaker voor bij:
- ouderen: zij hebben minder onderhuids vet
- mensen met diabetes (suikerziekte): zij hebben vaker een afwijkende stand van de voet of tenen
- heel actieve sporters: door vaak veel druk te zetten op hetzelfde deel van de voet
Kunnen likdoorns kwaad?
Likdoorns kunnen erg vervelend en heel pijnlijk zijn, maar kunnen geen kwaad. Als de druk eraf is, gaan de klachten over.
Bij mensen met diabetes kunnen likdoorns wel voor problemen zorgen. Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwen in uw voeten beschadigen. Er stroomt dan minder bloed naar de huid van uw voeten en tenen. En u krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Een likdoorn kan dan zonder dat u het merkt voor een wond of ontsteking zorgen.
Behandeling Likdoorn en eeltplekken
- Een goede steunzool zal de druk op de likdoorn wegnemen. U kunt een afspraak maken bij onze podoloog in Arnhem. Uw huisarts hoeft u niet door te sturen.
- Indien de likdoorn tussen de tenen zit, zal de podoloog een orthese kunnen maken. Dit om de druk op de op de pijnplek weg te nemen.
- Met een voetvijl kunt u de laag eelt wat dunner maken.
- Eventueel kunt u een likdoorn-ring plakken. Dat is een soort pleister in de vorm van een ring, die de druk op de likdoorn minder maakt.
- U kunt ook naar een pedicure gaan. Die kan uw likdoorn behandelen met zalf of wegsnijden. Ook voor een pedicure hoeft de huisarts u niet door te sturen.
- heeft u diabetes? Behandel dan niet zelf. Maak een afspraak bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Deze bespreekt met u de adviezen. Bij diabetes heeft u meer kans op wonden en erge ontstekingen aan uw voeten.
- Likdoornpleister
- Soms sturen u door naar een podotherapeut in Arnhem
- Draag wijde schoenen die niet knellen.
- Meer informatie
Likdoorn en eeltplekken Podoloog Arnhem
Een goede steunzool zal de druk op de likdoorn wegnemen. U kunt een afspraak maken bij onze podoloog in Arnhem. Uw huisarts hoeft u niet door te sturen. Indien de likdoorn tussen de tenen zit, zal de podoloog een orthese kunnen maken. Dit om de druk op de op de pijnplek weg te nemen.
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw lichamelijke klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige klachten maakt onze podoloog steunzolen, daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw voet losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw voet te versterken! Wij kijken ook waarom een voet bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.