Heeft u pijn in uw scheenbeen? Op deze pagina geven wij meer duidelijkheid over verschillende aandoeningen die scheenbeen pijn veroorzaken.
Shinsplint (ontsteking of overbelasting scheenbeenvlies)
Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een verzamelnaam voor pijnklachten aan het scheenbeen. MTSS wordt meestal shisplint, compartimentssyndroom, logesyndroom of scheenbeenvliesontsteking genoemd. Heeft u last van beide scheenbenen, dan spreken we van shinsplints.
MTSS is een van de meest voorkomende sportblessures. Het tast zowel de spier aan de binnenkant van de scheen als het bot waaraan die vastzit. MTSS kan wel tot 35% van alle sporters treffen die hardlopen en springen, zoals langeafstandlopers, sprinters, basketballers, tennissers of gymnasten. Militairen, dansers en andere actieve mensen kunnen ook MTSS ontwikkelen. Een fysiotherapeut kan u helpen om van MTSS te herstellen en u oefeningen en tactieken leren om nieuw letsel te voorkomen.
Wat is scheenbeenirritatie (mediaal tibiaal stress syndroom)?
Mediaal tibiaal stress syndroom ontwikkelt zich wanneer teveel druk op de tibia (het scheenbeen) wordt geplaatst. De spieren die zich aan de tibia hechten kunnen een overbelasting op het bot veroorzaken. Deze spieren zijn de musculus tibialis posterior, de musculus soleus (scholspier) en de musculus flexor digitorum longus.
De meest voorkomende risicofactoren voor MTSS zijn onder andere:
- Doorzakken van de voet, platvoet (overpronatie)
- Een sporter zijn, die meedoet aan herhaald springen en/of rennen
- Instabiliteit enkel
- Buitensporig bewegingsbereik in de heup
- Kleine dijomvang bij mannen
- Komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen
- Overgewicht
Hoe voelt mediaal tibiaal stress syndroom?
U kunt MTSS hebben als u pijn voelt in het midden of aan de onderkant van de scheen. De pijn kan scherp zijn als u het gevoelige gebied aanraakt, of zich als een doffe pijn uiten tijdens of na een training. Als MTSS zich aan het ontwikkelen is kan de pijn aanwezig zijn bij het begin van een training en later in de training minder opvallen. De aandoening kan in de loop van de tijd erger worden en tijdens de hele trainingsroutine pijn opleveren, en ook na de training aanhouden.
Diagnose
Onze fysiotherapeut of podoloog in arnhem, zal grondig onderzoeken hoe u staat, loopt en rent. Uw therapeut zal uw gezondheid in het algemeen, uw mobiliteit, flexibiliteit en loop- en hardloopbewegingen beoordelen. Uw fysiotherapeut zal zachte druk op de scheen, enkel en voet uitoefenen om de pijn in het scheenbeen te diagnosticeren. Het duidelijkste symptoom van MTSS is pijn als druk op bepaalde delen van de scheen wordt uitgeoefend.
Pijn Scheenbeen Behandeling Fysiotherapie & Podologie Arnhem Shinsplint Fysio Arnhem
Onze podoloog in Arnhem, kan steunzolen maken om ervoor te zorgen dat uw voet minder inzakt. Dit geeft direct verlichting van uw pijn in het scheenbeen.
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw lichamelijke klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige klachten maakt onze podoloog steunzolen, daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw voet losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw voet te versterken! Wij kijken ook waarom een voet bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.
Onze fysiotherapeut zal vaststellen welke factoren uw pijn in het scheenbeen hebben veroorzaakt en zal u leren hoe u die oorzaken kunt aanpakken. De fysiotherapeut zal u soms doorsturen naar een podotherapeut in Arnhem. Er wordt een behandelplan opgesteld dat bij u past en bij wat uw lichaam nodig heeft om te herstellen en nieuw letsel te voorkomen.
Behandeling Podoloog:
- Onze podoloog maakt steunzolen zodat uw scheenbeenpijn verdwijnt
- Medical taping van spieren rond uw onderbeen
- Ganganalyse, we gaan kijken hoe u beweegt
- We kunnen u ook leren hoe u zelf kan tapen
- Massage scheenbeenspieren
- Oefeningen om de stabiliteit van de enkel te versterken
- Rust van de belastende activiteit of training
Behandeling fysiotherapeut:
- Stretches voor dijbeen- en voetspieren
- Oefeningen met één been, waaronder hurken, reiken of op de tenen staan
- Aangepaste sprong- en landingstechnieken voor springende sporters
- Aangepaste been- en voetcontrole bij het lopen en hardlopen
- Nieuwe schoenen met betere ondersteuning bij het lopen of trainen.
Preventie pijn scheenbeen
Fysiotherapeuten raden het volgende aan om pijn in het scheenbeen te voorkomen:
- Laat elk jaar een onderzoek doen naar functionele fitheid, inclusief kracht, flexibiliteit, mobiliteit en een sport-specifieke analyse
- Verbeter de stabiliteit van je enkel
- Doe oefeningen voor kracht en uithoudingsvermogen voor de voet-, heup- en bekkenspieren.
- Anti pronatie schoenen indien u teveel inzakt in uw voet
- Meer informatie scheenbeen.