
Wat is een popliteus tendinitis?
Bij een popliteus tendinitis is de pees (tendon) van de popliteus spier ontstoken (itis). Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijnklachten geven tijdens het hardlopen.
De popliteus draait het onderbeen naar binnen en begeleidt de buiging van het kniegewricht. Daarnaast zorgt deze spier voor de stabiliteit van de knie in zijwaartse richting, ondersteunt de achterste kruisband en trekt de meniscus naar achteren, wanneer de knie wordt gebogen. Een echte alleskunner dus!
Verschijnselen en oorzaken van een Popliteus tendinitis
De popliteus is een korte spier achter in de knieholte, die vanuit de buitenkant van de kop van het bovenbeen naar de achter/binnenzijde van het scheenbeen loopt. De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben: overmatig met de voet naar binnen kantelen, heuvel afrennen of steeds aan dezelfde kant van de weg (hard)lopen. Ook een te intense draaiing in de knie en zwakte van de bovenbeenspier of hamstring kan ervoor zorgen dat de popliteus meer werk moet verzetten en mogelijk overbelast/ontstoken raakt.
Klachten die voor kunnen komen zijn:
- Pijn of beknellend gevoel in de knieholte of buitenzijde van de knie
- Klachten treden op tijdens (heuvel af) (hard)lopen
- Beperken van de knie tijdens het buigen
- Beperken van de knie tijdens het strekken
- Gevoel van verdikking in de knieholte
Wat kun je zelf doen bij een Popliteus tendinitis?
Ten eerste is het belangrijk te weten welke bewegingen en activiteiten de klachten beïnvloeden. Breng de belasting op de knie terug, maar blijf wel bewegen. Met name onbelaste bewegingen van de knie geven rust en zorgen ervoor dat het gewricht en de spierfuncties zoveel mogelijk intact blijven. Ga bijvoorbeeld op een tafelrand zitten en buig rustig de knie tot aan de pijngrens, vervolgens strek je ‘m weer, ook eventueel tot aan de pijngrens. Fietsen zorgt eveneens voor het in stand houden van de spier en gewrichtsfunctie, zonder de pees te belasten.
Fysiotherapie bij Popliteus tendinitis
Diagnose
De fysiotherapeut kan door middel van klinisch beeld en een lichamelijk onderzoek beoordelen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook een echo maken van de knieholte. Niet alleen de popliteus wordt getest, maar ook omliggende spieren, waarvan bekend is dat deze nauw betrokken zijn bij de functie van de popliteus. Zo ondersteunt de popliteus bijvoorbeeld de hamstring, daarom zal deze ook op functie en kracht worden getest. Ook kan er een loopanalyse worden uitgevoerd, om te kijken naar eventuele oorzaken in het (hard)looppatroon.
Behandeling
De behandeling bestaat om te beginnen uit relatieve rust van hardloop-gerelateerde en andere activiteiten die de klachten verergeren. Hiernaast krijg je oefeningen mee naar huis en/of doe je deze samen met de fysiotherapeut om spieren van de knie en omliggende gewrichten te versterken en te activeren. Dit houdt in dat ook spieren van de rug, heup en voet getraind worden, om de knie goed te leren stabiliseren. Het tot rust brengen van de popliteus spier en pees kan ondersteund worden met hands-on technieken. Daarover lees je hieronder meer.
Behandelingen die vaak toegepast worden bij een popliteus tendinitis