Pijn aan de schouder komt vaak voor. Dat komt vooral omdat de schouder een gewricht is met veel verschillende spieren. De schouder bestaat uit vier onderdelen: de schouder, de bovenarm, het schoudergewricht en de schouderspieren en –pezen. Het schoudergewricht is een bijzonder gewricht. Het laat namelijk een draaiing van 360 graden toe, waardoor het gevoelig is voor schade en problemen. Schouderpijn behoort tot één van de mogelijke gevolgen hiervan.
Schouder pijn bevindt zich rond het schoudergewricht, maar kan ook uitstralen naar de schouderbladen, nek, elleboog en vingers. Door de pijn kunt u uw arm niet goed bewegen. Het belemmert uw dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld het kammen van uw haren of het aankleden. Ook ’s nachts kunt u veel last hebben van schouderpijn.
Verschillende Schouderklachten:
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor pijn in uw schouder, zoals:
- Peesontsteking schouder
- Peesscheur schouder cuff ruptuur
- Peesscheur biceps pees schouder
- Slijmbeurs ontsteking schouder
- Frozen shoulder (stijve shouder)
- Zenuwpijn arm (schoudergordel syndroom, TOS)
- Schouderinstabiliteit
- Schouder breuk of fractuur
- Een stijve nek die uitstraalt naar de schouder.
Onderzoek
Door het onderzoek van de fysiotherapeut, wordt gezocht naar een oorzaak voor de schouderpijn. Daarna kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals het maken van een echo. Onze fysiotherapeut, is opgeleid om ook zelf echografie uit te voeren bij schouderklachten.
Behandeling
Het is raadzaam om rust te houden en overbelasting te vermijden. Daarnaast is fysiotherapie in overleg met de huisarts mogelijk om de stabiliteit, spiersterkte en beweeglijkheid te verbeteren.
Bij een stijve nek kunnen het oprekken van de hals en gedoseerde draaibewegingen van de hals de pijnklachten doen verminderen. Ook warmtepakkingen op de schouder en nek doet de pijn verlichten.
Het komt ook vaak voor dat overgegaan wordt tot injecties in de schouder om zo de ontsteking te verhelpen. In sommige gevallen is een ingreep noodzakelijk.