Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeursontsteking in de schouder betekent dat de slijmbeurs in het schoudergewricht ontstoken is geraakt. Een slijmbeurs is een klein zakje, gevuld met vocht. Er zitten meerdere slijmbeurzen in het schoudergewricht. Ze dienen als stootkussens tegen wrijving bij het bewegen.
Als het schoudergewricht wordt overbelast kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit zorgt ervoor dat de schouderslijmbeurs opzwelt en uw schouder pijn doet. Een slijmbeursontsteking in de schouder gaat meestal vanzelf weer over.
Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder?
Als er sprake is van een slijmbeursontsteking in de schouder, kunt u last hebben van de volgende symptomen:
- Hevige pijn in de schouder.
- Moeite om de schouder of de arm te bewegen.
- Niet kunnen steun of liggen op schouder
- Vaak wordt de pijn ’s nachts erger en is het moeilijk om een prettige slaaphouding te vinden.
- De pijn kan uitstralen naar de bovenarm.
Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking in de schouder?
In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder bij overbelasting van het schoudergewricht. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij mensen die voor hun beroep hun schouders veel en zwaar belasten. Door de voortdurende druk op de schouder, kan een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan.
Een andere oorzaak van slijmbeursontsteking in de schouder is een harde stoot of val op de schouder. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u op uw schouder valt of tijdens het sporten uw schouder heftig bezeerd.
Slechts in zeldzame gevallen wordt een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt door een bacteriële infectie.
Hoe kan een slijmbeursontsteking in de schouder behandeld worden?
In veel gevallen geneest een slijmbeursontsteking in de schouder vanzelf. Als u last blijft houden van uw schouder, kunt u de volgende behandelingen overwegen:
- De fysiotherapeut kan u adviseren over hoe u uw schouder kunt belasten en kan u andere manieren van bewegen laten zien die minder pijn doen. Zo bouwt u geleidelijk aan de belastbaarheid van uw schouder op tot u steeds meer met het gewricht kunt doen.
- Rust houden. Luister naar uw lichaam. Als een beweging pijn doet, is het niet verstandig om door de pijn heen te bijten. Tegelijkertijd is het goed om de schouder, voor zover dat kan, wel enigszins te blijven bewegen om te zorgen dat de spieren niet te zeer verzwakken.
- Pijnstillers innemen met een ontstekingsremmende werking, zoals NSAID’s.
- Uw arts kan u een injectie geven met een verdoving of ontstekingsremmers. Deze helpen om de irritatie in de slijmbeurs te verminderen.
- Als andere maatregelen niet helpen, kunt u met uw orthopedisch chirurg bespreken of een operatie mogelijk is. Er wordt niet snel overgegaan tot een operatie, omdat men hier doorgaans lange tijd van moet herstellen. Tijdens een kijkoperatie kan wat bot aan de onderkant van het schouderdak worden weggehaald en kan de slijmbeurs in zijn geheel worden verwijderd. Ook kunnen eventuele scheurtjes in de schouderpezen worden gehecht, wanneer dit de reden van de klachten is.
Wat zijn goede oefeningen bij een slijmbeursontsteking in de schouder?
Door onderstaande oefeningen te doen, kunt u de klachten van een slijmbeursontsteking in de schouder verlichten. De fysiotherapeut kan u hier verder over adviseren. Onze fysiotherapeut geeft u ook een kartrol mee, waarmee u pijnvrij uw schouder los kan houden. Dit is belangrijk om een frozen shoulder te voorkomen.
Armen draaien
Laat uw niet-geblesseerde arm rusten op een oppervlak. Laat de arm van de zere schouder hangen. Eventueel kunt u een flesje water vasthouden met deze hand. Draai nu rondjes met deze arm met de klok mee en daarna tegen de klok in. Houd uw schouder hierbij laag en ontspannen. Zwaai daarna het flesje voorzichtig naar voren en naar achteren. Stop met de oefening zodra uw schouder pijn begint te doen.
Handen tegen de muur
Ga met uw gezicht richting een muur of deur staan. Plaats uw handen voor u tegen de muur aan en houd ze op schouderbreedte uit elkaar. Laat uw handen vervolgens allebei omhoog ‘kruipen’. Houd dit een paar seconden vast en breng uw handen daarna op dezelfde manier weer naar beneden.
Schouders draaien
Laat uw armen gedurende de hele oefening langs uw lichaam hangen. Maak rondjes met uw schouder naar achteren en daarna naar voren. U kunt dit met beide schouders tegelijk doen of ze afwisselen. Deze oefening kan zowel zittend als staand worden uitgevoerd. Daarom kan u hem gedurende de hele dag tussen uw activiteiten door doen.