Klachten aan de onderrug zijn erg vervelend en kunnen u flink in de weg zitten bij het werken, sporten of andere dagelijkse bezigheden. Er zijn twee vormen van lage rugklachten: specifieke lage rugpijn en aspecifieke lage rugpijn. We spreken van specifieke lage rugpijn als de oorzaak van uw rugklachten bekend is, bijvoorbeeld door een hernia, na een ongeluk of door een ziekte of aandoening zoals kanker, reuma of osteoporose. Bij aspecifieke lage rugklachten is de oorzaak van uw rugklachten niet bekend. Wilt u de oorzaak van uw klachten achterhalen en deze aanpakken? Last van Rug pijn? Neem contact op met Fysiotherapeut Arnhem, wij gaan u helpen!
Oorzaak Specifieke Lage Rugpijn
De meest voorkomende oorzaak van specifieke lage rugpijn is een Hernia in de onderrug. Maar u kunt ook pijn in uw onderrug krijgen door een ongeluk, een val of een ontsteking. Ook ziektes of aandoeningen zijn een veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van osteoporose (botontkalking), spondylolisthesis (verschuiving in uw wervels) of de ziekte van Bechterew (chronische gewrichtsontsteking in de wervelkolom). Ook door kanker en de behandeling daartegen kunt u last van uw onderrug krijgen.
Hernia Onderrug
Onze fysiotherapeut van Fysiotherapie Arnhem is gespecialiseerd in het behandelen van een Hernia. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping duwt tegen de rugzenuw, welke op zin beurt weer uit kan stralen in het been. Lees Meer over een Hernia en hoe Fysiotherapie Arnhem u kan helpen!
Artrose Rug (Specifieke Lage rugklachten)
In de rug kan ook artrose ontstaan, daarbij treedt er slijtage op binnen de gewrichten tussen de wervels. Dit leidt vaak tot versmalling van de ruimte tussen de wervels en botwoekeringen.
Het hoofdkenmerk van artrose is stijfheid na lang stilliggen of zitten, zoals bij het opstaan uit bed. Zodra je weer even in beweging bent gekomen trekt deze stijfheid weer weg. Daarnaast zien we ook vaak dat er bewegingsbeperkingen optreden, en in sommige gevallen ook pijn, al hoeft dat niet altijd. Uit onderzoek is gebleken dat de mate van slijtage en ernst van pijn lang niet altijd een verband met elkaar hebben. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, hoewel het bij sommige mensen meer optreedt dan bij anderen. Artrose is onomkeerbaar en dus niet te ‘genezen’. Wel kan onze Fysiotherapeut Arnhem, je helpen om het proces te vertragen en de beweeglijkheid van je rug te verbeteren. De fysiotherapeut helpt u om de rugpijn te verminderen.
Stenose rug (Specifieke Lage Rugklachten)
Bij Artrose in de rug zien we vaak botwoekering. Deze botwoekering kan als het uitgroeit de rugzenuw in het zenuwkanaal inklemmen, stenose wordt daarom ook wel kanaalstenose genoemd.
Bij kanaalstenose ontstaat er dus druk op de zenuw, de zenuw kan, net als bij een hernia uitstralende pijn in het been geven. Stenose geeft vaak bij staan of liggen uitstralende pijn in het been, terwijl een hernia juist uitstraling geeft in zit. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van Stenose en artrose van de rug. De fysiotherapeut geeft je oefeningen en kan de rug losmaken. Voor meer informatie over kanaalstenose en fysiotherapie: Klik hier. Hier kunt u lezen wat Fysiotherapie Arnhem voor u kan betekenen.
Spondylodese (Specifieke Lage rugklachten)
Bij ernstige artrose en of stenose worden wervels soms operatief vastgezet. Dit noemt men spondylodese. Zie afbeelding hieronder.
De wervels die zijn vastgezet kunnen niet meer bewegen, hierdoor worden andere wervels meer belast. De fysiotherapeuten van fysiotherapie Arnhem kunnen u helpen om de wervels die niet vastgezet zijn te mobiliseren, zodat uw rug soepeler wordt. Ook spondylodese behoort tot Specifieke Lage rugklachten.
Spondylolisthesis (Specifieke Lage Rugklachten)
Spondylolisthesis is een verschuiving van een rugwervel ten opzichte van de onderliggende wervel. De wervel schuift naar voren, waardoor de onderrug holler wordt. Vaak geeft dit lage rug pijn. Spondylolisthesis kan ontstaan door forse artrose, of door een ongeluk (trauma). Spondylolisthesis kan ook ontstaan door wervelafwijkingen
Een verschoven wervel kan klachten geven zoals: rugpijn, tintelingen en doofheid in het been of in de voet. Soms treedt ook spierverzwakking op. Mensen met een verschoven wervel hebben soms moeite met lopen. Open en staan verergert de pijnklachten, terwijl rust tijdelijk verlichting geeft.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arnhem zijn gespecialiseerd in het behandelen van spondylolisthesis. De fysiotherapeut geeft je oefeningen om de rug te versterken, waardoor de pijnklachten sterk verminderen en u beter kan lopen.
Lees meer over de anatomie van de rug.