Wat is een Spreidvoet?
Bij de spreidvoet is de voorvoetboog verzakt ( zie afbeelding boven). Daardoor staan de middenvoets- en de voetwortelbeentjes te ver uit elkaar en niet meer parallel aan elkaar, maar naar buiten. De voetspieren zijn verzwakt. Bovendien knikt de voet na verloop van tijd naar opzij weg. De voorvoet wordt aanzienlijk breder. De afwijkende voet wordt voor breder dan de gezonde voet. Enerzijds merkt u dit door pijn bij belasting (de pijn verdwijnt langzaam bij rust) en anderzijds stelt u vast dat de tot nu toe gedragen schoenen aan de voorvoet ‚knellen‘. Deze afwijking heeft in uitgesproken gevallen uitwerking op uw hele manier van lopen en kan daardoor andere klachten veroorzaken zoals kniepijn of knieartrose.
Spreidvoet – oorzaak
Een spreidvoet is uiterst zelden aangeboren. Meestal ontstaat hij door jaren- of zelfs decennialange verkeerde belasting van de voeten. Anders dan de platvoet of de doorgezakte voet is hier niet een gebrek aan beweging de oorzaak, maar meestal het dragen van ongeschikt schoeisel. Vooral schoenen met hoge hakken (high heels, pumps, stiletto’s, wedges, schoenen met sleehak) zijn de boosdoeners. In schoenen met hoge hakken wordt de voorvoet vijfmaal zwaarder belast. Voor vrouwen komt daar nog een genetische predispositie bij: in vergelijking met de mannen hebben zij zwakker bindweefsel en zwakkere pezen. Daarom komen spreidvoeten veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Vaak rollen mensen met spreidvoeten de voet niet af via de grote teen, zoals het zou moeten (eigenlijk meer ‚afstoten‘), maar via de buitenkant van de voet. De reden voor dit verkeerde afrollen ligt vaak besloten in het verkeerde of niet passende schoeisel. Wanneer schoenen te hard, te nauw en te onflexibel zijn, is de bewegingsvrijheid van de voet te sterk belemmerd. De voet kan niet op natuurlijke wijze afrollen. Dat leidt ertoe dat de voetspieren die normaal gesproken voor de afrolbeweging gedacht zijn, steeds verder verkommeren. De drager of draagster compenseert dit door het ‚verkeerde afrollen‘ via de buitenzijde van de voet, waardoor de voetspieren steeds verder verzwakken. Een vicieuze cirkel.
Spreidvoet Preventie
De beste voorzorg tegen een spreidvoet is het zo min mogelijk dragen van schoenen met hoge hakken en in plaats daarvan te vertrouwen op gezond en gemakkelijk schoeisel dat de afrolbeweging van de voet ondersteunt. Het is in ieder geval belangrijk dat de zool flexibel is. Daarop moet u echt letten. Veel mensen verwarren de zachte polstering in een schoen met flexibiliteit van de zool. U kunt de flexibiliteit van de zolen controleren, door de schoenen in uw hand te nemen en de neus en de hiel naar elkaar toe te bewegen. Als de neus en de hiel zich in het voorste gedeelte van de schoen naar elkaar toe bewegen en zo een U- of een V-vorm ontstaat (dus wanneer de neus van de schoen tot op de hoogte van het voorste gedeelte van de vetersluiting beweegbaar is), is de flexibiliteit van de schoen optimaal.
Behandeling Podoloog Arnhem
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw lichamelijke klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige klachten maakt onze podoloog steunzolen, daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw voet losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw voet te versterken! Wij kijken ook waarom een voet bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.
Wat u in ieder geval zou moeten kopen in geval van een spreidvoet, zijn schoenen met een gemakkelijke wijdte of een meerwijdte. Schoenwijdten worden trouwens aangeduid met letters in alfabetische volgorde. F is de smalste wijdte, H of K de grootste wijdte. Vaak zijn schoenen in de wijdte H een absolute must voor mensen met spreidvoeten. Oefeningen Spreidvoet.