Artrose in de knie komt vaak voor bij oudere patiënten, omdat artrose voornamelijk door slijtage en ouderdom ontstaat. Artrose kan ook voorkomen bij jongere patiënten. Het behandelen van knieartrose hangt van meerdere factoren af. Beginnende slijtage van de knie kunnen we verhelpen, middels oefentherapie, afvallen.
Om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is het essentieel om een goede diagnose te stellen. Het kan zijn dat er elders al een diagnose is gesteld of een operatie bij u is verricht. Wij zullen u echter weer volledig in kaart willen brengen om een goede diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. Daarvoor zijn de volgende zaken van groot belang:
Om een goede diagnose te kunnen stellen is vaak aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto of eventueel een MRI. Soms zijn dergelijke onderzoeken al elders verricht en is het niet noodzakelijk om dit opnieuw te verrichten. Wij verzoeken u dan ook om al het beeldmateriaal aan ons te verstrekken, het liefst al voor het eerste polibezoek, zodat wij ons goed kunnen voorbereiden. Indien het onderzoek bijvoorbeeld te gedateerd is, kan het zijn dat we het onderzoek herhalen.
Oorzaken Artrose Knie
- Scoliose, beenlengteverschil
- Platvoeten, holvoeten
- Langdurig zwaar werk
- Overgewicht
- Te weinig beweging
- Overgang vrouwen ( hormonaal)
Afwisseling van activiteiten (zitten, staan en lopen) vermindert de klachten. Fietsen gaat bij knieartrose vaak beter dan lopen. Het spreekwoord ‘rust roest’ is zeker van toepassing bij het kniegewricht. Enerzijds kan uw versleten knie belasting niet meer zo goed aan, maar als u niet beweegt zullen de klachten alleen maar toenemen. Met name schokbelasting (zoals springen en hardlopen) zal niet meer zo goed worden verdragen door uw knie(en). Fietsen kan de beweging daarentegen weer goed bevorderen!
Indien u overgewicht heeft (Body Mass Index boven de 25), is het raadzaam om af te vallen. Het is bekend dat overgewicht kan zorgen voor snellere slijtage van de knieën en fors kan bijdragen aan de knieklachten. Indien u afvalt kan het heel goed zijn dat uw knieklachten afnemen. Omdat afvallen niet eenvoudig is, raden wij aan om dit te bespreken met uw huisarts of diëtist om zodoende een goed plan op te stellen.
Voor mensen met knieslijtage die in gewicht willen of moeten afvallen, gelden in principe dezelfde regels als voor mensen zonder slijtage, behalve dat ze hun knie minder kunnen belasten. Uit onderzoek blijkt dat het volgen van een dieet alleen, meer helpt dan alleen meer bewegen. Daarom vormt het dieet zeker bij knieartrose patiënten de hoeksteen van de aanpak bij overgewicht.
Bij de aanpak van overgewicht staat de energiebalans centraal. Deze energiebalans geeft de verhouding tussen energie-inname (eten) en verbruik (ruststofwisseling en lichamelijke activiteit) weer. De energie-inname kunt u beperken door gezonder en of minder te eten (minder calorieën). De energie die niet verbruikt wordt zal als vet opgeslagen worden in uw lichaam. Bij afvallen is het dus ontzettend belangrijk om meer energie te verbruiken dan in te nemen. Dus moet stelselmatig zowel aan de uitgavekant van energie als de inname van energie gewerkt worden. Een grote valkuil is dat mensen die meer gaan bewegen ook meer gaan eten. Het is niet nodig om meer te eten als u meer beweegt. Met een normaal dagelijks dieet krijgt u voldoende energie binnen om het beweegrecept vol te houden. In de eerste twee weken kunt u zich wat slapper voelen door het veranderde eetpatroon, maar dit trekt daarna vanzelf weg.
Behandeling Knie Artrose Fysiotherapeut Arnhem & Podoloog Arnhem
Hoe te bewegen om gewicht te verlagen kan het beste door middel van een beweegrecept worden uitgelegd:
- Knie Artrose oefentherapie helpt! Overleg met onze fysiotherapeut Fysiotherapie Arnhem
- Podoloog Arnhem kan een steunzool maken met een wig, die meer ruimte geeft in de knie. Dit werkt erg goed als de artrose met name aan de binnenkant of buitenkant van de knie zit.
- Bij Platvoeten, scoliose en beenlengteverschil, neem contact op met onze Podoloog
- Dagelijks zestig tot negentig minuten matig intensief bewegen (wandelen, fietsen, huishouden, etc). Dertig minuten bewegen per dag is voor afvallen helaas niet voldoende.
- Drie keer per week trainen waarbij flink gezweet mag worden. Hierbij niet gelijkmatig blijven trainen maar naar een piek toewerken. Hoe intensiever, hoe beter.
- Kracht/weerstandstraining drie keer per week voor alle grote spiergroepen. Dit heeft meer effect op de gezondheid dan alleen fietsen of wandelen.
- Train met een gestage opbouw, begin rustig, maar doe er steeds een schepje bovenop.
- Bij voorkeur in een groep en onder gespecialiseerde begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of fitnesstrainer.
Het doel bij deze training is om door zowel duur- als krachttraining onder andere de spiermassa te vergroten. Bij een vergroting van de spiermassa stijgt de ruststofwisseling waardoor u tijdens training en in rust meer energie verbruikt. Een goede manier om deze trainingen te doen is via speciale programma’s bij de (sport-)fysiotherapeut of in de sportschool. Lees meer over artrose knie.