Bij scheefstand van het bekken staat één kant van het bekken lager dan de andere kant. Door de scheefstand kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken. De aandoening heeft overeenkomsten met een beenlengteverschil, maar is niet hetzelfde. Als de linkerkant van het bekken lager staat dan de rechterkant is het linkerbeen vaak gestrekt en het rechterbeen vaker gebogen. Dit is een van de vele houdingen die het lichaam aan kan nemen om de gevolgen van scheefstand van het bekken te compenseren. Helaas heeft dit compenseren op zichzelf, allerlei negatieve gevolgen voor het lichaam.
Anatomie van het bekken
De sacro-iliacale (SI) gewrichten vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. De gewrichten zitten aan beide kanten van het heiligbeen. De gewrichten zijn niet erg beweeglijk, waardoor er grote stabiliteit in de rug en het bekken zit. Wanneer het bekken scheef is gaan staan door een blokkade in een SI-gewricht, noemen we dit bekkenverwringing.
Scheefstand van het bekken
Een bekkenscheefstand is niet altijd zichtbaar en hoeft ook niet altijd klachten te veroorzaken. Het is verstandig een fysiotherapeut te bezoeken in het geval u wel klachten ervaart als gevolg van een scheefstand van het bekken.
Symptomen
De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen. De symptomen zijn namelijk erg afhankelijk van de plek waar het lichaam voor compensatie zorgt. Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen. Deze klachten passen echter ook bij vele andere aandoeningen. Dat maakt het daarom lastig om bekkenscheefstand te vast te stellen.
Heeft u al tal van onderzoeken ondergaan, maar weet u nog steeds niet waar uw klachten als migraine of nekpijn vandaan komen? De klachten kunnen zomaar worden veroorzaakt door een scheefstand van het bekken. Een fysiotherapeut kan dit voor u vaststellen.
Oorzaken
Oorzaken van scheefstand van het bekken zijn een trauma, een bevalling, spierzwakte of een verdraaiing. De scheefstand kan ook komen door een beenlengteverschil. Bovendien kan scheefstand het gevolg zijn van een verkeerde houding, zoals veel onderuitgezakt zitten.
Behandeling Bekkenscheefstand Podoloog Arnhem
In ons zorgtraject volgen wij een bepaalde route. Allereerst houden wij een intakegesprek. Hierin bespreken wij uw klachten en medische voorgeschiedenis. Vervolgens voeren wij een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit. Naar aanleiding van het intakegesprek en de uitslag van het lichamelijk onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw bekken scheefstand. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op rug en bekken klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Voor sommige rugklachten maakt onze podoloog steunzolen, bijvoorbeeld als uw bekken of rug scheef staat (Scoliose, Bekkenscheefstand, Beenlengteverschil). In het geval van een torsie van het bekken, zie 2e afbeelding, maakt de podoloog geen verhoging in 1 zool, maar zal hij proberen het bekken te kantelen. Dit zal de podoloog doen door bijvoorbeeld 1 zool meer steun te geven dan de andere.
Behandeling bekken scheefstand fysiotherapeut Arnhem
Daarnaast behandeld de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut uw Bekken. We kunnen uw rug losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw rug te versterken! Wij kijken ook waarom een bekkenscheefstand ontstaat.
Het doel van onze behandeling is om het bekken in zijn natuurlijke stand terug te zetten. Onze manueel therapeut kan uw bekken rechtzetten. Afhankelijk van de oorzaak van de scheefstand kan gekozen worden voor verschillende behandelmogelijkheden, zoals krachtoefeningen, het vergroten van de mobiliteit of het verhogen van de stabiliteit van het bekken en massagetechnieken. Lees meer over de anatomie van het bekken.