Een beknelling van de kuitbeen zenuw kan voorkomen als u veel gehurkt werkt. De zenuwbeknelling geeft uitstralende pijn in het onderbeen, doofheid, tintelingen in het onderbeen. Als de kuitbeen zenuw (nervus peroneus) te lang is afgeklemd, kan er zelfs sprake zijn van een klapvoet. In het geval van een klapvoet is het zelfs motorische deel van de kuitbeenzenuw afgeklemd.
Wat is de kuitbeenzenuw (nervus peroneus)
De kuitbeenzenuw (nervus peroneus) is een zenuw die door de knieholte het onderbeen in loopt. Dankzij deze zenuw kunnen we onze voet opheffen en opzij draaien. De zenuw zorgt er ook voor dat we gevoel hebben in een deel van het scheenbeen en de bovenkant van de voet.
Raakt deze zenuw bekneld? Dan kan het moeilijker worden om uw voet op te tillen. Ook het verliezen van gevoel, pijn en tintelingen komen voor. Beknelling van deze zenuw noemen we ook wel peroneus neuropathie.
Waar zit de beknelling kuitbeen zenuw
Meestal raakt de kuitbeenzenuw bekneld bij de knie. Op die plek is de zenuw gevoelig voor langdurige druk of druk die steeds terugkomt. Maar u kunt de beknelling ook krijgen door een ongeluk. Heel soms ontstaat de beknelling door een cyste (een blaasje in uw lichaam met vocht erin).
Oorzaken Beknelling kuitbeen zenuw
Druk ontstaat onder andere door:
- Erfelijk: in sommige families zijn drukaandoeningen erfelijk. Bij deze mensen beschadigen zenuwen sneller door druk.
- Langdurig met de benen over elkaar zitten (tijdelijk letsel).
- Langdurig gehurkt werken, bijvoorbeeld tijdens schilderwerk.
- Extreem gewichtsverlies na een operatie in combinatie met bedrust.
- Een drukaandoening met uitvalsverschijnselen door slecht passend gips.
- Een compartimentsyndroom, waarbij de spieren in het onderbeen sterk opzwellen na bijvoorbeeld een ongeluk van het onderbeen
Welke klachten krijgt u door de beknelling
Door beknelling van de nervus peroneus kunt u tintelingen, pijn en een doof gevoel krijgen. Deze klachten kunt u dan hebben aan de zijkant van de knie en het scheenbeen en over de voet wreef tot de grote teen. Som treedt er ook doofheid op in de drie buitenste kleine tenen.
Soms krijgt u door de beknelling een klapvoet. U kunt uw voet dan moeilijk of zelfs helemaal niet meer optillen. Dit is vooral lastig bij lopen. U struikelt dan snel. Soms krijgt u de klachten pas na een stukje lopen en trekken ze daarna weer weg.
Symptomen
- Klapvoet: de zwakke voetstrekspieren geven problemen bij het lopen. Het is moeilijk of helemaal niet mogelijk de voet en tenen op te tillen. Tijdens het lopen klapt de voet neer en wikkelt niet goed af. Dat veroorzaakt een stijve en moeizame loop, waarbij u makkelijk struikelt over oneffenheden in het wegdek of de vloer (tegels, stoep, tapijt). Door de spierzwakte onstaat een gevoel van onzekerheid bij het lopen en staan, waarbij de enkel kan zwikken. Sommige mensen compenseren een klapvoet door het bovenbeen en knie verder op te tillen (hanentred). Dit verkleint de kans op blijven hangen met de tenen, maar kost veel meer energie dan normaal lopen. Het lukt vaak ook niet dit looppatroon vol te houden bij vermoeidheid of bij afleiding. Afhankelijk van de ernst van de verlamming kunt u hier direct last van hebben vanaf de eerste stap die u zet, of pas na tientallen of honderden meters lopen.
- In het onderbeen en de enkel kan een doof of tintelend gevoel ontstaan door beklemming van de zenuwtakken.
- Branderige pijn aan de zijkant van het onderbeen en de enkel.
Onderzoek en diagnose Fysiotherapie Arnhem
Vaak weten we door uw klachten al dat u een beknelde kuitbeenzenuw heeft. Soms doen we verder onderzoek zodat we het zeker weten. De fysiotherapeut kan de zenuw testen door een kloptest uit te voeren. Ook zal de fysiotherapeut uw reflexen testen. De fysiotherapeut kan je ook doorsturen voor bijvoorbeeld een elektromyografisch onderzoek (EMG) om de zenuw te laten testen. Bij een echo maken we met behulp van geluidsgolven een afbeelding van het lichaamsdeel dat we willen onderzoeken. Een EMG is een onderzoek hoe goed uw nervus peroneus werkt. Dit wordt uitgevoerd door de neuroloog. De zenuw wordt getest met kleine elektrische schokjes.
Veroorzaakt een cyste bij u de beknelling? Dan maken we ook een MRI-scan. Dat is een 3D-beeld van uw onderbeen. Dit beeld maken we met een magnetisch veld en radiogolven.
Behandeling Beknelling kuitbeen zenuw Fysiotherapeut Arnhem
Heeft u niet zoveel last van de beknelling? Zorg er wel voor dat u minder hurkt. Geef het been rust. Maak een afspraak bij de fysiotherapeut of podoloog. De fysiotherapeut kan de zenuw losmaken en ook de gewrichten waar de zenuw langs loopt. Dit helpt in de meeste gevallen erg goed.
Heeft u veel last en worden de klachten na consultatie met fysiotherapeut en podoloog in Arnhem niet minder? Dan is een operatie soms een goede oplossing. Meer informatie over neuropathie.