Wat is Fasciitis Plantaris?
De pijn onder uw hiel wordt fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris verwijst naar de fascia plantaris: een soort peesplaat, bestaand uit een vezelrijke structuur die de voetboog ondersteunt. De fascia plantaris loopt van het hielbeen onder de voet naar het begin van de onderkant van de tenen.
Bij een langdurig overbelaste peesplaat onder de voet, kan het lichaam bot aanmaken om de geïrriteerde pees te beschermen. Deze botaangroei noemen we een hielspoor. Fasciitis plantaris is het voorstadium van een hielspoor. Het is dus niet zo dat het ’doorntje’ aan de onderkant van het hielbeen altijd de pijn veroorzaakt. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan de naam fasciitis plantaris. Onze podoloog of fysiotherapeut maakt een echo van uw hak om een duidelijke diagnose te stellen!
Symptomen Fasciitis plantaris
Fasciitis plantaris kenmerkt zich door pijn bij de eerste stappen. De pijn neemt af na wat meer lopen maar verergert weer na langer lopen. De ergste pijn bevindt zich aan de onderzijde van de hiel, met soms uitstralende pijn richting de binnenkant van de enkel. De pijn kan zich in de loop van de tijd ook verplaatsen onder het hielbeen. Som is er ook sprake van pijn op de aanhechting van de achillespees.
Oorzaken
De oorzaak van de pijnklachten is overbelasting (‘overuse syndrome’) waardoor microscheurtjes in de vezels van de fascia plantaris ontstaan. Deze overbelasting kan veroorzaakt worden door overgewicht, actief sporten, veel staan of het doorzakken van de voet (over pronatie).
Ook plotselinge inspanning (zoals het hard in de grond trappen van een spade) is soms oorzaak van hielpijn. De klachten ontstaan meestal heel geleidelijk en blijven hardnekkig voortduren. Meestal is er echter een directe aanleiding voor het ontstaan van de klachten. Bij veel mensen met fasciitis plantaris is sprake van verkorte kuitspieren.
- Overgang vrouwen 50+
- Overgewicht
- Holvoet, platvoet
- Werk waarbij je langdurig moet staan
- Instabiliteit enkel
- Inactiviteit, nooit sporten
- Overbelasting
- Schoenen met te weinig demping
- Harde schoenen
Fysio Arnhem: Behandeling Fasciitis plantaris Fysiotherapeut Arnhem, Fysiotherapie Arnhem
Voordat we gaan behandelen, maken we eerst een echo van uw voet om te zien of er sprake is van een peesplaatontsteking, een hielspoor, of een andere aandoening. We kijken naar uw looppatroon, uw schoeisel. Hieronder
- Onze Podoloog in Arnhem maakt steunzolen met veel demping voor de hiel. Ook zorgen de zolen voor een betere drukverdeling in de voet.
- Losmaken kuit en gewrichten door fysiotherapeut of podoloog
- Shockwave therapie. Bij Stagnerend peesherstel fasciitis plantaris, kan Shockwave therapie erg effectief zijn!
- Medical Taping
- Dry Needling
- Oefentherapie, stabiliteit enkel verbeteren
- Rekken van de kuit
- Nachtspalk
- Adviezen hormonen bij overgang vrouwen
Behandeling peesplaatontsteking voet Podoloog Arnhem. Fasciitis Plantaris
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw lichamelijke klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan enig andere podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. De podoloog maakt een zool die ervoor zorgt dat uw peesplaat minder belast wordt en kan herstellen!
Daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw voet losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw voet te versterken! Wijk kijken ook waarom een voet bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.
Bij mensen die langer dan acht uur per dag staan, wordt in eerste instantie vaak gekozen voor het gebruik van steunzolen en het rekken van de kuitspieren met oefeningen. Steunzolen ontlasten de onderzijde van de hiel. Het rekken van de kuitspieren heeft als doel de gezamenlijke vezels van de kuitspier en achillespees, die doorlopen in de peesplaat onder de voet, te herstellen. Het rekken van de kuitspier geeft een verlichtend gevoel en de pijn zal tevens na enkele maanden rekken echt verminderen.
Nachtspalk
Ook het gebruik van een nachtspalk – zeker in combinatie met het rekken van de kuitspier – heeft een goed effect. Een nachtspalk houdt de voet 90 graden ten opzichte van het onderbeen zodat de vezels van de peesplaat opgerekt blijven gedurende de nacht. Als u de spalk combineert met onderstaande oefeningen om de kuitspier en achillespees te rekken is de kans groot dat in de loop van deze maanden de pijnklachten onder de hiel verminderen.
U mag niet lopen met de spalk. De spalk is echter gemakkelijk aan en uit te doen door het klittenband. U kunt een eigen kousje in de spalk dragen. Als u de spalk niet meteen de hele nacht kunt dragen, dient u het gebruik van de spalk geleidelijk aan op te bouwen.