Heeft u een gebroken enkel? Fysiotherapie Arnhem gaat u helpen! Wij vertellen u nu eerst wat meer over het een enkelbreuk (enkel fractuur).
Het scheenbeen en het kuitbeen verzorgen samen met het sprongbeen het enkelgewricht. Verschillende bewegingen en krachten kunnen bepaalde breuken in de enkel veroorzaken. De meest voorkomende zijn de breuken in het kuitbeen. Het kuitbeen is te voelen aan de buitenkant van de enkel, deze “bobbel” oftewel malleolus (enkel bot) is te verdelen in 3 stukken: Weber A, B en C.
Weber A fractuur (Gebroken enkel)
Wanneer iemand een Weber A breuk heeft, hebben de enkelbanden een stukje bot meegetrokken van het uiterste stukje van het kuitbeen. Dit noemen we een avulsiefractuur. Deze fractuur kunnen we met tape behandelen. Soms is gips nodig, dit zal de orthopeed met je bespreken. Dit hangt af van de mate van zwelling, pijn en de grootte van het stukje.
Weber B breuk (Enkel fractuur)
Wanneer iemand een Weber B breuk heeft, zit dit iets hoger als de Weber A en loopt deze in het gewricht. Doordat deze breuk in het gewricht loopt is het belangrijk dat de breuk een goede stand heeft en niet verplaatst is. Als de stand van de botten niet goed is, kan een operatie noodzakelijk zijn. Het scheenbeen en het kuitbeen zijn verbonden door een dikke pees die voor de stabiliteit in de enkel zorgt. Soms is deze pees ook gescheurd. De chirurg zet de pees vast met een schroef. Zo kan de pees weer aangroeien. U mag er dan een lange periode niet op staan.
De schroef wordt meestal na 8 weken verwijderd, zodat u kunt gaan oefenen met lopen. Als de breuk niet verplaatst is kan het met gips behandeld worden voor 6 weken. Aan de hand van de genezing van het bot wordt er vaak in de laatste periode gekozen voor loopgips.
Weber C fractuur (enkel breuk)
Wanneer iemand een Weber C breuk heeft zit het een hoger in het kuitbeen boven het enkelgewricht. Bij deze breuk is een operatie meestal noodzaklijk. Dit komt doordat het scheenbeen en het kuitbeen verbonden zijn door een dikke pees (of peesblad) die voor de stabiliteit in de enkel zorgt. Bij een Weber C breuk is het peesblad tussen het scheenbeen en he kuitbeen bijna altijd gescheurd. De chirurg zet het peesblad vast met een schroef, zodat de pees kan herstellen. Deze schroef moet er later weer uit.
Fysiotherapie Arnhem: behandeling gebroken enkel
Het herstel zal erg afhankelijk zijn van het soort breuk. Indien u een simpele breuk heeft, herstelt uw bot meestal binnen 6 weken. Daarna zal onze fysiotherapeut in Arnhem, u helpen bij het verbeteren van de kracht van uw benen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk. Als er sprake is van een ernstige breuk en er besloten is tot een operatie, kan het herstel nog langer op zich laten wachten.
De fysiotherapeut zal u enkel indien nodig mobiliseren en losmaken, zodat uw enkelgewricht weer soepeler beweegt. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook een stabiliserende tape om uw enkel aanleggen, zodat u makkelijker loopt.
Behandeling enkel fractuur Podoloog Arnhem
Onze podoloog in Arnhem kan een steunzool voor u maken als de stand van uw enkel na de breuk niet goed is. Soms houdt u na het gips of na een enkel operatie pijn in de enkel. Ook dan gaan we u helpen!
Onze register podoloog Arnhem is tevens fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Doordat wij de combinatie van podologie, fysiotherapie en podo posturale therapie bieden, kijken wij dus met een bredere blik naar uw enkel klachten. Onze podoloog heeft hierdoor een bredere visie op klachten, dan de gemiddelde podotherapeut (podotherapie) in Arnhem. Heeft u restklachten nadat u uw enkel gebroken heeft, meld u bij de podoloog. We maken een steunzool, waardoor uw enkel ondersteund wordt, de enkel zal hierdoor minder stijf aanvoelen.
Daarnaast kunnen andere problemen worden behandeld door de fysiotherapeut Arnhem of manueel therapeut. We kunnen uw enkel losmaken, intapen en we geven u oefeningen om uw enkel te versterken! Wij kijken ook waarom een enkel bijvoorbeeld inzakt of doorzakt. Dat gebeurt vaak om een ander probleem in het lichaam op te lossen.