Een Nekhernia noemen we ook wel Cervicale radiculopathie of Hernia cervicalis. Bij cervicale radiculopathie wordt een zenuwwortel in de nek bekneld, wat leidt tot klachten in het verzorgingsgebied van de zenuw, meestal in de nek, arm en hand. De meest bekende vorm van cervicale radiculopathie is de nekhernia. Verschillende factoren, meestal een nekhernia, kunnen leiden tot compressie van een zenuwwortel. Een hernia kan ook in de lage rug ontstaan (Hernia onderrug). Op deze pagina leest u wat een nekhernia is en hoe de fysiotherapeut in Arnhem u kan helpen!
Beschrijving van de aandoening
Een hernia in de nek kan tussen verschillende wervels zitten. Dit betekent, dat er druk op verschillende zenuwen kan plaatsvinden. Onze nek heeft 7 rugwervels. Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven (schokdempers). De nekzenuwen komen t.h.v. de tussenwervelschijven naar buiten. Zit de hernia tussen de 5e en 6e nekwervel, dan noemen wij dat een hernia op C5/C6. De zenuw van C5/C6 wordt dan ingeklemd. Iedere zenuw heeft zijn eigen functie en uitstralingspatroon. Hieronder ziet u een afbeelding met de verschillende uitstralingszones per zenuw.
Symptomen Nekhernia
- Nekpijn
- Pijn die kan uitstralen naar de schouder of het achterhoofd.
- Pijn bij het achteroverbuigen en/of volledig draaien van het hoofd.
- Mogelijk beperkte beweeglijkheid van de nek.
- Soms is er sprake van Krachtverlies in de handen
- Tintelingen of uitstralende pijn Arm en Hand en Vingers
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Uitstralingspijn naar de arm
- Gevoelsverlies of tintelingen in arm, hand of pink
- Krachtvermindering of zelfs verlamming
Oorzaken
- Veroudering: Tussenwervelschijven verliezen flexibiliteit en elasticiteit, wat het risico op een hernia verhoogt, vooral tussen 30 en 50 jaar.
- Slechte lichaamshouding: Langdurig met hoofd en schouders naar voren (bijv. tijdens tv-kijken of PC gebruik) verhoogt de kans op nekproblemen.
- Inactiviteit of overbelasting: Een te inactieve of juist te actieve nek kan spierverzwakking en hernia veroorzaken.
- Erfelijkheid en roken: Erfelijke factoren en roken verzwakken de tussenwervelschijven.
Diagnose
Onze fysiotherapeut kan de diagnose stellen door een aantal testen uit te voeren. Bij verdenking op een nekhernia kunnen we u doorsturen voor verder beeldvormend onderzoek. Röntgenfoto’s bieden meestal weinig informatie en worden slechts gebruikt om andere mogelijke bronnen van pijn uit te sluiten. Bij twijfel over de diagnose kan een MRI worden gemaakt..
Nekhernia behandeling Fysiotherapeut Arnhem
Herkent u de symptomen van een nekhernia? Dan is het belangrijk om tijdig fysiotherapie te starten. Bij Fysio Arnhem zijn wij gespecialiseerd in nekhernia fysiotherapie. Tijdens de intake onderzoekt uw gespecialiseerde fysiotherapeut uw wervelkolom en legt uit waar de klachten vandaan komen. Vervolgens stellen we samen een persoonlijk behandelplan op, volledig afgestemd op uw situatie.
Naast fysiotherapie ontvangt u adviezen om de pijn te verlichten, zoals het aannemen van een actieve houding, regelmatig bewegen, en het vermijden van een “schildpadhouding” waarbij uw hoofd en schouders naar voren hangen. Als een operatie toch nodig is, bieden wij ook gespecialiseerde revalidatie voor optimaal nekhernia operatie herstel. Wij helpen u herstellen.
Onze fysiotherapeut in Arnhem, kan de volgende middelen inzetten om uw nekhernia te behandelen:
- Manuele Therapie Gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek.
- Medical Taping Voor ondersteuning en pijnverlichting.
- Dry Needling Voor spierontspanning.
- Massage verlicht gespannen spieren.
- Nekhernia Oefeningen: Specifieke oefeningen voor kracht en stabiliteit.
- Advies Werkhouding: Preventie door ergonomisch advies.
- Aangepast Kussen: Extra ondersteuning tijdens het slapen.
- Lees meer over anatomie van de nek