Verrekking van de buitenste knieband. De buitenste knieband wordt ook wel laterale collateraal band genoemd. De laterale collaterale knieband is een dikke, sterke strook weefsel, die het dijbeen met het scheenbeen verbindt. Het bevindt zich aan de buitenzijde van de knie. Het helpt om de knie stabiel te houden. Het is één van meerdere laterale kniebanden, die de knie ondersteunen. De buitenste knieband kan beschadigd raken als de knie aan de binnenkant is geraakt, waardoor de knie naar buiten drukt, of als de knie te snel of te krachtig overstrekt wordt (hyperextensie), waardoor spanning op de buitenkant van de knie ontstaat. De buitenste knieband kan verrekt raken, gedeeltelijk gescheurd of helemaal afgescheurd.
Hoe voelt verrekking van de buitenste knieband ?
Met een beschadigde buitenste knieband kunt u het volgende voelen:
- Zwelling aan de buitenkant van de knie
- Pijn aan de buitenkant van de knie
- Gevoeligheid aan de buitenkant van de knie
- Het gevoel dat de knie op slot staat, vast staat, doorknikt of doorzakt bij beweging
De pijn van letsel aan de buitenste knieband kan mank lopen veroorzaken.
Hoe wordt verrekking van de buitenste knieband vastgesteld?
Uw fysiotherapeut kan ook speciaal onderzoek doen om de waarschijnlijkheid dat u een verrekking van de buitenste knieband heeft vast te stellen. Onze fysiotherapeut zal licht op de buitenkant van uw knie drukken om te zien of de aanraking pijnlijk is en op de binnenkant drukken om te zien of dat pijn aan de buitenkant oplevert. Uw fysiotherapeut kan ook aanvullend onderzoek doen om vast te stellen of andere delen van uw knie bezeerd zijn en zal u ook observeren als u loopt.
Om een definitieve diagnose te stellen, zal uw fysiotherapeut samenwerken met een orthopeed of een andere aanbieder van gezondheidszorg. Zij kunnen verder onderzoek aanvragen, zoals een röntgenfoto om de diagnose te bevestigen en om andere schade aan de knie, inclusief breuken, uit te sluiten.
Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij verrekking van de buitenste knieband ?
Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het ontwikkelen van een specifiek behandelprogramma dat uw herstel zal bevorderen, inclusief oefeningen voor thuis. Fysiotherapie helpt u om terug te keren naar uw normale activiteiten en levensstijl. De tijd die nodig is om van de aandoening te herstellen varieert, maar verbetering treedt in het algemeen op na 4 tot 6 weken.
Gedurende de eerste 24 tot 48 uur na het letsel, zal uw fysiotherapeut u adviseren om:
- Het gebied te laten rusten door krukken of een brace te gebruiken, of door niet te lopen of activiteiten te verrichten die pijn opleveren.
- IJspakkingen te gebruiken op het gebied: 15-20 minuten, elke 2 uur
- Met een arts te overleggen voor eventuele medicijnen of diagnostisch onderzoek.
Uw fysiotherapeut zal gaandeweg met u gaan werken om:
Pijn en zwelling te verminderen
Uw fysiotherapeut kan verschillende behandelingen of technieken gebruiken om de pijn en zwelling te beheersen en verminderen, inclusief ijs, warmte, ultrasound, elektrische stimulatie, tape, oefeningen en hands-on therapie, zoals massage.
Beweging te verbeteren bij een overstrekte knieband
Uw fysiotherapeut zal specifieke activiteiten en behandelingen uitkiezen om te helpen de normale beweging in knie en been te herstellen. Dit kan beginnen onder andere met “passieve” bewegingen, die uw fysiotherapeut voor u uitvoert door uw been en kniegewricht zachtjes te bewegen, en verdergaan met actieve oefentherapie en rekoefeningen die u zelf doet.
Flexibiliteit te verbeteren
Uw fysiotherapeut zal vaststellen of een of meerdere van uw beenspieren stijf zijn, daarnaast zal hij of zij u leren hoe u die kunt rekken.
Kracht te verbeteren
Sommige oefeningen helpen de genezing op elk niveau van herstel. Uw fysiotherapeut zal die oefeningen en apparaten kiezen, die goed zijn om in uw specifieke situatie uw kracht en wendbaarheid langzaam maar zeker te herstellen. Dit kunnen manchet-gewichten zijn, gewichthef apparatuur en cardio-apparatuur zoals loopbanden of oefenfietsen.
Evenwicht en wendbaarheid verbeteren
Om normaal te kunnen bewegen, is het tevens belangrijk om na een blessure uw evenwichtsgevoel weer terug te krijgen. Voor atleten is het herstel van wendbaarheid ook belangrijk. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren waarmee u uw evenwichts- en wendbaarheidsvaardigheden verbetert.
Snelheid herstelperiode verbeteren
Uw fysiotherapeut is opgeleid en ervaren in het kiezen van de beste behandelingen en oefeningen om u te helpen herstellen, weer aan de gang te gaan en om uw doelen sneller te behalen dan u in uw eentje zou kunnen doen.
Helpen snel weer aan het werk te kunnen
Uw fysiotherapeut zal uw doelen met u bespreken om weer aan te gang te kunnen op het werk, sport en in en om huis. Uw behandelprogramma helpt u om deze doelen te behalen op de meest veilige, snelle en effectieve manier. Onze fysiotherapeut zal u tevens oefeningen voor werk en sport leren en oefeningen om uw doelen te behalen.
Is een operatie nodig bij een verrekking van de buitenste knieband?
Een operatie komt bijna niet voor bij letsel aan de buitenste knieband. Indien een operatie nodig is, zult u gedurende een aantal weken een herstelprogramma gaan doorlopen met uw fysiotherapeut, die u zal helpen om de pijn te minimaliseren, beweging, kracht en wendbaarheid terug te krijgen en zo snel mogelijk weer normaal aan de gang te gaan.
Kan verrekking van de buitenste knieband voorkomen worden?
Uw fysiotherapeut kan een oefenprogramma voor thuis opstellen om de spieren rond uw knie, bovenbeen te versterken. U kunt ook bij ons in de trainingsruimte komen oefenen. Onze fysiotherapeut zal u hierbij begeleiden.
Indien er sprake is van holvoeten en een 0-stand van de knie, zal onze podoloog steunzolen voor u aanmeten om de stand van de knie te verbeteren.
Om te voorkomen dat het letsel terugkomt, kan uw fysiotherapeut u adviseren om:
- De juiste houding van de knie te leren wanneer u sport
- Onderhoud flexibiliteit en krachttraining voor knie
- Evenwichts- en wendbaarheidsoefening doen
- Altijd een warming-up te doen voordat u begint met sporten of zware lichamelijke activiteit
- Goede en goed passende schoenen te dragen
- Een gezond gewicht aan te houden.
- Meer info kniebanden.